Alicante – kontrastien maailma!

Av Johan Kullenberg  

En tiedä monettako kertaa laskeudun Alicanten lentokentälle. Tuulilasissa oli jäätä, kun lähdin aiemmin päivällä kotoa, ja saavuin tapani mukaan viime hetkellä lähtöselvitykseen. Täällä Alicantessa minua on vastassa miellyttävän lämmin kevätsää, mikä saa sykkeeni laskemaan tuntuvasti. Vie hetken ennen kuin keho ja mieli tottuvat ajatukseen, että vain neljän tunnin lentomatka voi viedä aivan erilaiseen ilmastoon ja mukavaan lomatunnelmaan.

Aiemmilla matkoillani alueella olen pelannut pääasiassa kenttiä, jotka sijaitsevat Alicanten eteläpuolella. Rannikolla on useita hyviä kohteita, kuten La Manga, Las Colinas sekä Murciassa sijaitsevat kentät, joista useampi on vaikuttava Jack Nicklausin luomus. Nyt suuntaan kuitenkin pohjoiseen, kaunista rannikkoa pitkin Valencian suuntaan. Aion vierailla kahdessa suositussa golfresortissa, jotka sijaitsevat puolen tunnin päässä toisistaan – niin lähellä, mutta niin erilaisia.

Keinotekoista vai täysin ainutlaatuista?

Ensimmäinen pysäkkini on Villaitana Benidormin ulkopuolella, tunnin päässä Alicantesta pohjoiseen. Villaitana muistuttaa hieman espanjalaista Disneyslandia pienoiskoossa – alueella on yhtäläisyyksiä, joilta ei voi sulkea silmiään. Golfkenttien suunnittelusta on vastannut Jack Nicklaus Design Group, ja niiden viereen on rakennettu yksi Etelä-Euroopan suurimmista huvipuistoista. Kaksi hotellia sijaitsevat hiljattain rakennetussa perinteisessä espanjalaisessa kylässä, jossa kaikki rakennukset ovat kopioita alueen kuuluisista vanhoista rakennuksista.

Jokaiseen espanjalaiseen kylään kuuluu perinteisesti kirkko, ja tässä kylässä ”kirkko” toimii vastaanottona konferenssikeskukselle. Tämä voi kuulostaa tyrmistyttävältä, mutta kaikki kylässä näyttää yllättävän aidolta – onkin mukava istua kahvilassa klassisella aukiolla kahden hotellin välillä. Valtavan uima-allasalueen lisäksi resortissa on myös kylpylä ja kuntosali. Huvipuisto on sopivalla etäisyydellä, eikä aiheuta häiriötä. Puisto on kiinni suurimman osan golfkaudesta, sillä sen pitäminen auki kannattaa vain koulujen loma-aikaan, kun on paljon lapsia kieppumassa laitteissa.

Kohteesta löytyy 36 reikää pelattavaksi, ja championship-kenttä Campo Levante on todella hyvä. Kyseessä on melko avoin kenttä, jossa palloa ei joudu etsimään. Draiverilla saakin lyödä tällä kentällä melko vapautuneesti. Voi kuulostaa kliseeltä, että kenttä sopii kaikenlaisille tasoituksille, mutta Levantessa se pitää todella paikkansa. Vaikka kenttä ei ehkä ole Nicklausin vaativimpia, ei täällä voi kuitata tuosta vain paria tai birdietä. Kentällä on useita reikiä, joissa vaaditaan sekä pituutta että tarkkuutta hyvän tuloksen saavuttamiseksi.

Toinen 18-reikäinen kenttä on nimeltään Campo Poniente. Par 62 -kenttänä tämä on lyhyen kentän määritelmän rajalla. Henkilökohtaisesti en yleensä pidä tällaisista kentistä, sillä kiusaus ajaa Par 4 -väylillä suoraan greenille on suuri. Usein Par 3 -reiät ovat puolestaan lyhyitä pienillä greeneillä. Suurin syy siihen, etten tämän tyyppisistä kentistä pidä, on kuitenkin se, että ne paljastavat lähipelitaitojen puutteet, kun lyönnit eivät osu niin suoraan kuin toivoisi. Poniente on mielenkiintoinen kenttä, joka ei ole niin yksinkertainen kuin miltä näyttää. Kentän tasoerot tekevät mailavalinnasta usein haastavan.

Molempien kenttien pelaamisen jälkeen haluan sanoa, että ne täydentävät toisiaan hyvin. Mielestäni 36 reikää on parempi kuin pelkkä 18 reikää. Molemmilta Villaitanan golfkentiltä on upeat näkymät Välimerelle, Benidormin upeat pilvenpiirtäjät etualalla.

Benidorm – lintu, kala vai jotain siitä välistä?

Benidorm on tyypillinen esimerkki siitä, kuinka suuria osia Espanjan rannikosta on ylimitoitettu. Henkilökohtaisesti yhdistän Benidormin juhlimisen nälkäiseen nuorisoon ja massaturismiin, joka koostuu suurelta osin englantilaisista turisteista. Kaupungissa vietetyn illan jälkeen saan kuitenkin luopua monista ennakkoluuloistani, mutta samalla myös tietää, että Benidormissa on enemmän kuin yksi puoli.

Jos haluat juoda olutta ja katsella jalkapalloa, löytyy Benidormista runsaasti englantilaisia pubeja ja urheilubaareja. Benidorm tarjoaa kuitenkin paljon muutakin, kuten pienen vanhankaupungin keskustan, jossa voit kävellä kujilla ja löytää aitoja tapas-ravintoloita, joissa ruoka on sekä hyvää että halpaa. Villaitana on lyhyen taksimatkan päässä Benidormin rantakadulta, mistä ei varmasti ole ainakaan haittaa. Kiireisen golfpäivän jälkeen voi nimittäin olla mukava istahtaa kahvilaan tai kävellä ympäri kaupunkia.

Villaitanan täydellinen vastakohta

Vain puoli tuntia pohjoiseen rannikkoa pitkin, ohitettuasi viehättävän Altean, saavut La Sellaan. Horisontissa ei ole pilvenpiirtäjiä, eikä ympärillä ole lainkaan rakennuksia, jotka häiritsevät golfkentän rauhaa. Espanjalainen golftähti Jóse-María Olazabal on suunnitellut luonnonkauniin 27-reikäisen kentän Montgó-luonnonsuojelualueen rajalle. Minulla ei ole tietoa, tuuleeko tällä alueella muita alueita enemmän, mutta jokainen 9-reiän kokonaisuus on nimetty tietyn tuulen mukaan. Vierailuni aikana kaikenlaiset tuulet loistavat nimistä huolimatta poissaolollaan, vaikka kentältä voi nähdä merellekin.

Kolmen kierroksen aikana käy selväksi, että Olazabal on suunnitellut ensin 18 reikää ja sitten erikseen 9-reikäisen kierroksen. Viimeisin rakennettu 9-reiän osuus, Mestral, on kolmesta osuudesta nimeltään ainoa viileä tuuli, eroten aiemmin rakennetusta 18-reiästä. Mestralissa on nykyaikaisempi layout, jossa on leveämmät väylät ja suuremmat greenit. Kentällä on kolme Par 3-, kolme Par 4- ja kolme Par 5 -väylää. Samalla kaavalla Olazabalin mentori Seve Ballesteros tapasi suunnitella kenttiään. Alkuperäiset 18 reikää sulautuvat paremmin klassisen puistoalueen luontoon. Kaikki kolme 9 reiän osuutta ovat hyviä ja täydentävät toisiaan mainiosti.

Aivan kuten Villaitanassa, on hotelli aivan golfkentän vieressä. Täällä resortia ei kuitenkaan ole rakennettu yhtä mahtipontiseen tyyliin. Hotelli on hyvä ja kohtuullisen suuri, koostuen vajaasta 200 huoneesta. Hotellissa on mukava ilmapiiri aulassa, jossa näytetään golfia ja jalkapalloa suurelta näytöltä.

Denia – Espanjan guormetkaupunki!

Hotellin ruoka on korkeatasoista, mutta kilpailu alueella on kivenkovaa. Denian vanhassa 50 000 asukkaan satamakaupungissa on Guide Michelin -ravintoloita, kuten Valenciassakin. Kaupungissa on useita yhden Michelin-tähden ravintoloita, mutta myös kahden ja kolmen tähden ravintoloita, mikä on merkittävää.

Denian keskustaan on hotellilta matkaa kymmenisen minuuttia, mutta jo heti hotellin ulkopuolella löytyy hyviä ravintoloita. Benidormin tavoin Denia yllättää minut: gourmet-ravintolat viittaavat yleensä johonkin kalliiseen ja viralliseen, mutta nyt saan tietää, että alueella on paljon hyviä ja kohtuuhintaisia ravintoloita, jotka täydentävät ylellisempiä Guide Michelin -ravintoloita. Löydän jopa pari todella miellyttävää baaria, mitä en olisi ehkä osannut odottaa.

Ennen paluutani Alicanteen päätän käydä matkalla kääntymässä Javeassa, sillä se on yksi rannikon monista merenrantakohteista. Ranta näyttää hyvältä, mutta tajuan melko nopeasti, että vesi on liian kylmää jopa pohjoisen oloihin tottuneelle. Golfin ja uinnin yhdistäminen jää siis odottamaan seuraavaa kertaa. Tällä matkalla olen saanut nauttia kahdesta hyvin erilaisesta, mutta samalla erittäin hyvästä golfkohteesta.