Marrakech Marokossa huumaa vierailijansa kaikki aistit. Kaupunki on noussut maailman jetset-piirien suosikkikohteeksi, mutta siellä uskotaan myös vahvasti golfin vetovoimaan. Tarinankertojien ja satujen kaupungissa on golfkenttiä 13.
Ilta on jo tummunut. Marrakechin keskustori Djemaa el-Fna tai Jamaa el-Fna, miten vain, kiehuu elämää. Aukiolle vievän kadun varrella kymmenet hevoskärryt odottavat asiakkaita. Aukio on kaupungin elämän keskipiste aamusta yömyöhään. Se on paitsi kaupungin pääasiallinen ruokailu- ja viihtymispaikka myös liikenteen solmukohta ja kaikenlaisen arkisen elämän tyyssija.
Tori on täynnä ääniä: musiikkia, kaupustelijoitten maanittelua, näyttelijöiden ja taikureitten huutelua minareettien rukouskutsujen säestäminä. Oranssien telttakatosten alla valkotakkiset kokkijoukot hämmentelevät kaasuliekkien nuolemia patoja, joissa harissakeitot höyryävät.
Olen käynyt Marrakechissa kaksi kertaa. Ensi kerrasta on 30 vuotta ja viime käynnistä muutamia vuosia. On huikasevaa ajatella, miten tuhatvuotisen historian omaava aukio toistaa joka päivä samaa näytelmää.
Keskustorin takana avautuu valtavan laaja labyrinttimainen basaarin tai souk, jossa ostosten tekeminen on oma taiteenlajinsa. Nahkalaukkuja, koruja, suippokärkisiä tohveleita, mausteita, pähkinöitä, mattoja… Kaikki kojut ja puodit, joissa myydään samaa tavaraa, ovat vieri vieressä.
Kun hintalappuja ei ole, matkailijan on tietenkin alistuttava siihen, että hän maksaa kaikesta enemmän kuin paikallinen, mutta ensimmäisen tarjouksen hyväksyminenkin loukkaisi kauppiasta. Oikea hinta on salaisuus, sen tietää vain kauppias.
Keskustorin hallitseva maamerkki on Koutoubianin moskeijan yli 70 -metrinen minareetti, josta säännöllisin välein kajahtaa äänekäs rukouskutsu.
Medinan eli vanhan kaupungin keskusaukio kauppakujineen on Marokon tunnetuin paikka. Ilman sitä Marrakech olisi vain yksi Pohjois-Afrikan kaupunkia muiden joukossa. Medinan vieressä oleva Mellah eli juutalaiskaupunginosa on keskustan mukavimpia vierailupaikkoja. Alueilla on hyvin ravintoloita. Sokkeloisilla kujilla on mukava kävellä ja shoppailla.
Marrakechissa on paljon upeita palatseja, joista kaunein on Bahia. Kuningas Mohammed VI asuu siellä osan ajasta ja kaikenlaiset kuuluisuudet käyvät jatkuvasti hänen vieraanaan.
Sultaaani Ahmed al-Mansourin rakennuttamasta el-Badi-palatsista on jäljellä enää rauniot, mutta jäljellä on palatsin hautamausoleum, jota pidetään Marokon kauneimpana huoneena.
Kun kävin perheeni kanssa Marrakechissa joskus 90-luvun puolenvälin jälkeen, golfkenttiä oli vain kolme. Nyt kaupunkiseutu on golfkenttien määrällä mitattuna Marokon Belek. Maan kentistä rapiat neljäsosa on rakennettu Marrakechiin. Poikkeuksena Turkin Belekiin on se, että kun Belekissä eletään golfin jälkeen vain hotellielämää, upeiden Atlasvuorten varitioma “punainen kaupunkia” Marrakech ympäristöineen tarjoaa golfarille pelien ohessa loputtoman löytöretken menneeseen ja berberikulttuuriin. Näkemistä ja kokemista riittää enemmän kuin runsaasti vaativallekin reissaajalle.
Golfboomista on kiittäminen entisen kuninkaan Hassan II:n intohimoa golfiin. Maassa on yli 40 golfkenttää ja suunnittelijoina muun muassa Gary Player, Jack Nicklaus ja Robert Trent Jones Jr.
Marrakech on ollut suomalaisille mutkan takana, mutta nyt Norwegian lentää suoraan 29.12. lähtien aina maaliskuun loppuun kaksi kertaa viikossa. Lähdöt ovat keskiviikkoisin ja lauantaisin. Lento kestää kuutisen tuntia. Muina aikoina on tehtävä ainakin yksi välilasku ja matkan kesto nousee yhdeksään tuntiin.
Olin Marrakechissa viime kerralla viikon helmikuun puolessa välissä. Madeiran korkeudella sijaitsevassa kaupungissa satoi hieman vain yhtenä päivänä. Yöt ja aamut olivat viileitä, mutta päivällä pystyi pelaamaan shortseissa ja päivällä lämpötila kipusi yli 20 asteeseen.
Osallistuin vuosittain järjestettävään Marrakech Golf Festival -tapahtumaan. Pelasin viikon aikaan kuusi kenttää eli käytännössä puolet Marrakechin tarjonnasta. Mieleeni jäivät päällimmäiseksi laajat, kovapohjaiset bunkkerit, lukuisat lammikot, kaktukset sekä pitkät parkolmoset.
Kaikki kentät olivat meikäläiselle klubipelaajalle riittävän tasokkaita. Muutamat väylät jäivät erityisesti mieleen. Yksi oli Royal Marrakech Golf Clubin kuulu par kolmonen, joka on saanut nimekseen “Bridgette Bardot”. Reiän griiniä vartio kaksi kumpua, joiden välissä on loivahkoseinäinen bunkkeri.
Muuten kuninkaallisen klubin kenttää on tylsähkö edestakaisin kulkevine tasaisine väylineen. Se on hyvä lämmittelykenttä tulevia tosipelejä varten. Voi myös jälkeenpäin kehua, että samaa kenttää ovat pelanneet joskus muinoin Eisenhower ja Churchill.
Kuudesta kentästä parhaaksi arvioimme ruotsalaiskollegojen kanssa Jack Nicklauksen suunnitteleman Samanah Golf Clubin. Se on hyvin hoidettu, vaativa ja vaihteleva, mutta ei aloittelijalle.
Suomalaisten matkanjärjestäjien suosikkina tuntuu olevan Golf Club Rotana Palmeraie, joka nettitietojen mukaan sijoittuu Marrakechin kenttien parhaimistoon. Voin allekirjoittaa tämän, sillä huonoja kenttiä ei kaupunkiin ole rakennettu ja koko ajan kentillä tehdään kehitystyötä.
Summa summarum: satujen kaupunki, lumoava Marrakech yhdistettynä golfiin on erinomainen vaihtoehto talvikauden golfreissuksi. Se säästyi arabikevään pahimmilta jälkijäristyksiltä ja on Pohjois-Afrikan maista Tunisian rinnalla selvästi turvallisimpia.
Pettyä ei ainakaan voi.
********************************
Golf Plaisirin järjestää viikkomatkoja Marrakechin Palmeraie Golfiin, jossa yhdistyy ihanteelliset olosuhteet golflomalle sekä vaivattomuus.
Lähde sinäkin nauttimaan edullisestä ja lämpimästä golflomasta Marokkoon tammikuun lopulta maaliskuun lopulle sijoittuvana aikana ja varaa viikon matka tai pyydä halutessasi tarjous useamman viikon matkasta.