Kohteena Kypros

- Yksi saari, kaksi maata ja useita korkeatasoisia golfkenttiä

Monille auringonpaisteesta nauttiville turisteille Ayia Napan, Limassolin, Larnacan ja Pafoksen lomakohteet ovat tuttuja matkakohteita Kyproksella. Välimeren toiseksi suurin saari ei kuitenkaan tarjoa vain upeita rantoja, vaan myös viisi kansainvälistä huipputasoa olevaa golfklubia.

Viime kerrasta, kun vierailin Kyproksella, on kulunut yli 30 vuotta. Se oli muutamaa vuotta ennen kuin saaren ensimmäinen golfkenttä, Minthis GC, avattiin vuonna 1994. On hieman jännittävää istua Larnacan lentokentän ulkopuolella taksiin, valmiina tutustumaan saaren golfkenttiin. Aloitamme matkamme ylittämällä rajan kreikkalaiskyproslaisen ja turkkilaiskyproslaisen alueen välillä vieraillaksemme Korineum Golfissa. Se on saaren pohjoisen, turkkilaiskyproslaisen osan ainoa golfkenttä.

Vuodesta 1974 asti saari on ollut jaettu. Vuoteen 2005 saakka raja oli kokonaan suljettu. Nykyään rajan ylittäminen sujuu kuitenkin vaivattomasti, kunhan passi on mukana. Rajanylityspaikoilla on paljon liikennettä, erityisesti viikonloppuisin, kun rajakauppa kukoistaa. Monet kreikkalaiskyproslaiset ajavat rajan yli tankkaamaan autoja ja ostamaan halvempia tuotteita turkkilaiskyproslaiseltä puolelta. Pohjoisen ja eteläisen Kyproksen konflikti on kuitenkin vaikeasti ratkaistava ja syvälle juurtunut asia, joka vaatisi oman pienen tutkielmansa.

Korineum Golf – Pohjois-Kyproksen ainoa golfkenttä

Saapuessamme Korineum Golfiin meidät ottaa vastaan Umut, jonka perhe omistaa golfkentän sekä useita muita liiketoimintoja. Suuri klubitalo sisältää hotellin vastaanoton, ja huoneet sijaitsevat rivi- ja paritalomaisissa rakennuksissa alueella. Kirjaudumme sisään ja sovimme Umutin kanssa, että tapaamme myöhemmin illallisella. Aurinkoa on vielä runsaasti jäljellä. Emme anna pitkän lennon häiritä, vaan suuntaamme suoraan ensimmäiselle tiille.

Korineum Golf osoittautuu erittäin miellyttäväksi tuttavuudeksi. Kenttä sijaitsee kauniisti vaikuttavien Five Finger -vuorten juurella ja tarjoaa upean näkymän merelle. Se on sopivan haastava golfkenttä, jossa saa riittävästi haasteita, mutta jossa ei tarvitse jatkuvasti olla äärimäisen tarkkana. Ensimmäinen väylä on haastava, ja neljäs väylä on vielä vaikeampi par 3, jossa lyönti on suunnattava rotkon yli – ellei päätä pelata varovaisesti ja välttää rotkoa oikealla. Korineum Golf on kenttä, jolla ei ole suoria heikkouksia, ja se on miellyttävä pelata alusta loppuun.

Kyrenia – kodikas ja viehättävä pikkukaupunkitunnelma

Kello 19.00 täsmälleen tapaamme Umutin hotellin ulkopuolisella parkkipaikalla ja suuntaamme pieneen satamakaupunkiin, Kyreniaan. Kaupunki ei ole suuri, mutta siellä on vaikuttava puolustuslinnoitus, pieni ostoskatu ja viihtyisä rantapromenadi, jolla on runsaasti ulkoilmaravintoloita. Kaupungissa vallitsee kotoisa pienen kaupungin tunnelma, jossa kaikki tuntuvat tuntevan toisensa – tai vähintään kaikki tuntevat Umutin.

Illallinen nautitaan ravintolassa ylhäällä vuoristossa. Saapuessamme meidät ohjataan välittömästi parhaalle ikkunapöydälle, josta näkymä olisi varmasti ollut upea, jos ulkona ei olisi ollut pilkkopimeää. Lopulta näimme vain oman peilikuvamme. Illallinen sisälsi useita ruokalajeja, jotka olivat enemmän turkkilaisen keittiön kuin kreikkalaisen keittiön inspiroimia. Tarjolla oli tietenkin myös klassista kyproslaista halloumijuustoa.

Uusi golfkenttä Olazábalin suunnittelemana

Aloitamme seuraavan aamun aamiaisella ja suuntaamme Korineum Golfiin uudelleen. Usein toinen pelikerta samalla kentällä saa sen arvostuksen nousemaan entisestään, eikä Korineum tee poikkeusta. Umut esittelee meille suunnitelmat lisänä tulevista 18 väylistä. Projekti on jo hyvällä mallilla, ja kuuluisa espanjalainen golflegenda sekä golfkenttäarkkitehti José María Olazábal on sitoutunut uuden kentän suunnitteluun. Jos nykyinen kenttä on kauniisti sijoitettu, uusi kenttä tulee sijaitsemaan vielä upeammin, väylien ulottuen lähes merenrantaan asti.

Aphrodite Hills – Europatour-kenttä

Palaamme kreikkalaiskyproslaiselle puolelle, jossa suurin osa Kyproksen golfkentistä sijaitsee. Tunnetuin niistä on Aphrodite Hills, joka on kahdesti isännöinyt DP World Tour -kiertuetta. Kierroksen aikana väylästä 3. tuli suuri puheenaihe, sillä takatiiltä lyönti vaatii pitkän draivin ylittääkseen valtavan rotkon. Tuolloin väylä pelattiin peräti 575 metrisenä, mutta klubitiiltä se on huomattavasti helpompi. Kentän signature-väylä on kuitenkin väylä 8, jossa tiilyönnin jälkeen tuntuu siltä, kuin viheriö sijaitsisi suoraan syvänsiniseksi hohtavan Välimeren reunalla. Aphrodite Hills tarjoaa niin upeita ja haastavia väyliä kuin perinteisempiä puistokenttäväyliä, mikä luo tasapainoisen kokemuksen niin harrastelijoille kuin ammattilaisillekin.

Pelaamme myös Secret Valleyllä, joka sijaitsee melkein Aphrodite Hillsin vieressä. Secret Valley on erinomainen lisä, ja se on kauniisti sijoitettu kukkivaan laaksoon. Kiemurteleva puro vaikuttaa peliin useilla väylillä, mikä tuo kentälle strategisia haasteita. Aivan kuten Aphrodite Hills, kenttä tarjoaa upeita maisemia, vaikka meri onkin enemmän taustalla.

Aphrodite Hills – Luksusta ja ensiluokkaista palvelua

Aphrodite Hills on enemmän kuin pelkkä golfkenttä. Täällä voi majoittua viiden tähden hotellissa, moderneissa huoneistoissa tai vuokrata huviloita golfkentän ympäriltä. Viimeistely on täydellinen, ja kokonaisuus huokuu ammattimaisuutta ja tehokkuutta. Se luo eksklusiivisen tunnelman. Samalla tavalla kuin arvostin henkilökohtaista palvelua Korineumissa, pidän Aphrodite Hillsin tiukemmasta ja täsmällisestä palvelusta, jossa tuntee heti, että kaikesta on hyvin huolehdittu.

Kypros – Saari, jolle on lukemattomia syitä palata

Muutamien upeiden päivien jälkeen, jotka sisälsivät golfia, kylpylää ja tennistä Aphrodite Hillsissä, on aika päättää matkamme. Viikonlopun aikana olen jopa alkanut arvostaa paikallista juomaa, kyproslaista Brandy Souria, vaikka se ei ehkä ole syy palata. Sen sijaan on monia muita syitä palata Kyprokselle – lisää golfkenttiä tutkittavaksi, viehättäviä pikkukaupunkeja ja historiallisia paikkoja kuten Pafos, joka on UNESCO:n maailmanperintöluettelossa. Ja tietenkin, hiekkarannat ja saaren vaikuttavat 340 aurinkopäivää vuodessa.

Kirjoittaja: Johan Kullenberg

Lue lisää Kyproksen matkoista