Yhteistyössä kohti huippua – Tiia Koivisto

Golfammattilaisen arki on kiireistä. Matkustamista, harjoittelua, pelaamista ja palautumista. Kaikkea mahdollisimman sopivassa suhteessa. Oikeat yhteistyökumppanit helpottavat huippu-urheilijan arkea. Mistä kaikki lähti Tiian kohdalla liikkeelle, ja mikä onkaan bägin ehdoton luottomaila? Entä, mihin Golf Plaisirin kohteeseen Tiia mieluiten matkustaisi ja kenen kanssa?

 

 

15-vuotiaana Tiian perhe asui Kotojärvi Golfin vieressä ja kokeilunhalu vei kentälle. Ensimmäinen kierros sytytti, pelin haasteellisuus puhutteli. Liian haastavaa se ei ollut kuitenkaan, silmä-käsikoordinaatio oli hallussa. Pallot lensivät sinne, minne pitikin. Tasoitus putosi kierroksella kerrasta 36. Tiian mieleen on jäänyt lyömisen vaivattomuus, mutta myös puttaamisen haasteellisuus. Sopiva kombinaatio onnistumisia ja haasteita sai pitkään jalkapalloa pelanneen Tiian kerrasta koukkuun.

 

Jos puttaaminen oli nuorena Tiian selkeä kehityskohta, on se edelleen kehityslistalla korkealla muun lähipelin kanssa. Bägin luottomaila taas on Rauta 7, jolla pallo lentää juuri sinne, minne pitääkin. Puttaamisen ja lähipelin parantamiseen Tiia keskittyy yhdessä valmentajansa Tommi Hentun kanssa. Tiimi on tiivis ja se on Tiialle tärkeä arvo. Tiimiin kuuluvat Hentun lisäksi fysiikkavalmentaja Matti Santtila ja Urheilumanageri Mirka Markkula. Ammattigolfarin arkeen kuuluu paljon muutakin kuin pelaaminen ja harjoittelu. Mirkan apu oheistoimintojen järjestelyssä on ollut todella suurta. Toimiva yhteistyö tiimin kesken helpottaa urheilijaa, joka matkustaa ympäri maailmaa eri kilpailuissa. Se on Tiialle samalla ammattilaisuuden mielekkäin ja haastavin puoli. Kilpailuhenkinen Tiia nauttii pelaamisesta maailmalla, mutta tiedostaa samalla sen rankkuuden.

Vaikka kilpailuja karsii jonkun verran kalenterista, on niitä silti paljon vuodessa. Viikosta toiseen treenaaminen ja kilpaileminen on kuluttavaa, Tiia tiivistää pohdintaansa.

Golf on antanut Tiialle paljon. Ammatin lisäksi takataskuun on jäänyt suuri kontaktiverkosto eri puolilta maailmaa ja lukemattomat kokemukset, jotka ovat rikastuttaneet 30-vuotiaan urheilijan elämää. Vaikka aikaa kuluu viheriöillä paljon, ehtii Tiia välillä vetäistä töpselin irti seinästä ja jättää bägin varastoon. Mökki kuuluu paikkoihin, jossa mieli ja keho palautuvat perheen kesken keskellä luontoa. Suomen kesään kuuluvat tietysti myös grilliruoka ja uudet perunat ja ykkösherkuksi perunoiden kylkeen valikoituu monesti lohi. Huippu-urheilijasta löytyy myös innokas penkkiurheilija. Urheilun katsominen monipuolisella skaalalla rentouttaa. Ja kyllä Pleikkarin ohjainkin välillä löytyy käsistä. Kysymättä jäi, että valikoituuko peliksi golfpeli.

Tiia nauttii pelaamisesta kesäisin eniten Pohjoismaissa. Jos Suomessa ei ole kilpailuja, Ruotsi toimii yhtä hyvin. Tunnelma on kotoisa ja kesä on samanlainen kuin Suomessa. Silti pitkät lentomatkat kuuluvat arkeen myös kesäisin ja riittävä ajanviete matkoille on tärkeää. Hyvät unenlahjat omaava Tiia viettää lentomatkat yleensä nukkuen. Jos uni ei maistu, niin korvikkeeksi kelpaa sarjamaraton tai svingivideot tabletilta. Musiikin puolelta soittolista on laaja. Kuntosalilla kuulokkeista kuuluu poikkeuksetta astetta hevimpää materiaalia, jonka avulla rauta nousee. Nukkuminen ja ravinto ovat tärkeitä osia urheilijan arjessa. Yhdeksän tunnin yöunet ja monipuolinen riittävä ravinto kuuluvat arkirutiineihin sekä kotona, että kisamatkoilla. Välillä kierrosten välillä unet jäävät vajaiksi ja ravinnon saanti on riippuvaista majoituspaikasta. Sitä varten laukusta löytyvät aina takuuvarmat puuropussit, joilla uusi päivä lähtee takuuvarmasti käyntiin.

Thaimaa on Tiian suosikki lomakohteena. Lempiravintolakin löytyy useiden Thai -ravintoloiden joukosta. Yhtä on vaikea valita. Golf Plaisirin matkakohteista valikoituu helposti yksi timantti. La Sella on tuttu kisanäyttämö Tiialle Ladies European Tourilta. Laadukas hotelli aivan kentän tuntumassa on tehnyt pysyvän vaikutuksen. Espanjaan mukaan lähtisi ystävä ja kollega Karina Kukkonen, jonka kanssa saisi aikaan hyvät treenit ja ennen kaikkea tiukat pelit.

 

Kumman valitset Tiia?

Suklaapatukka/ banaani

Kierroksella banaani, kierroksen jälkeen suklaapatukka

Espanja vai Portugali

Espanja

Kirja vai äänikirja

Kirja

Kuntosali vai Ryhmäliikunta

Kuntosali

Kaupunkikierros vai Luontoretki

Luontoretki

Juna vai lentokone

Lentokone

 

Lisätietoja yhteistyöstä:

Golf Plaisir Country Manager

Jenni Vellonen

jenni.vellonen@golfplaisir.fi

 

Corkhill Management

Mirka Markkula

mirka@corkhillmanagement.com