Välimerellinen Tunisia ilahduttaa vieraanvaraisuudellaan

Teksti ja kuvat: Jenni Vellonen

Olin monta vuotta ehtinyt suunnitella vierailevani Tunisian Hammametissa, johon oli ennen pandemiaa suorat viikoittaiset lennot Suomesta, mutta niin vain matkasuunnitelmat siirtyivät, kunnes kuluneen syksyn aikana raivasin kalenteriin muutaman päivän pituiselle ja intensiiviselle tutustumismatkalle tilaa.

Lensin Air Francen lennoilla Helsingistä Pariisin kautta Tunisian pääkaupunkiin Tunisiin. Pariisissa tuli noin neljän tunnin odotus, mutta se sujui hujauksessa, kun löysin mukavan työskentelytilan läheltä lähtöporttia ja seuraani liittyi myös Tunisian matkailutoimistossa työskentelevä Imed Salah, joka on monelle suomalaiselle golffarillekin tuttu kasvo vuosittaisilta matkamessuilta Tunisian osastolta.

Imed on varta vasten lähtenyt Tukholmasta kotimaahansa Tunisiaan näyttämään kohteita minulle tutustumismatkan muodossa. Hän on hyvin iloinen, että olemme Golf Plaisirilla nopeasti taas kasvattaneet Hammametiin suuntautuvien matkojen myyntiä ja matkamme jälkeen pian alkava golfmatkakausi tuo taas kaivattuja pohjoismaisia asiakkaita hänen kotikonnuilleen Hammametin Citrus Golfiin.

Aloitamme kuitenkin tutustumismatkan siirtymällä Tunisin lentokentältä pääkaupungin kupeessa, meren rannalla sijaitsevaan viiden tähden Spa hotelliin nimeltään Residence Golf. Matka taittuu lentokentältä 25 minuutissa ja auringon juuri painuessa mailleen saavumme hotelliin, jossa on hienostunut, rentoutumaan kutsuva tunnelma. Istuudumme juomaan tervetulomaljat ja hotellin henkilökunta tervehtii minua kohteliaasti ojentaen jasmiinikukan ja katsoen silmiini.

Ensivaikutelma on siis ihastuttava ja fiilikseni vain nousee päästessäni huoneeseeni, joka on tilava ja kodikas ja koristeelliset ikkunat yksityiskohtana herättävät heti huomioni ja ryhdyn niitä kuvaamaan. Siirryn parvekkeelle ihastelemaan hotellin pihalle avautumaa maisemaa ja totean, että näkymä ja tunnelma on hyvin samanlainen kuin Espanjan rantakohteissa. Tuskin maltan odottaa, että huomenna aamulla herään näistä maisemista ja pääsen tiirailemaan maisemaan auringonnousun aikaan.

Siirryn illalliselle hotellin ravintolan tunnelmalliseen puutarhaan. Ilta on lämmin, joten on ihana illallistaa ulkona. Pääsen heti maistamaan harissaa, joka on tunnettu tunisialainen herkku, jota on syytä maistella varovasti sen tulisuuden vuoksi. Nautimme tuoreesta kalasta ja muista merenelävistä, sillä olen erityisesti kala-, mustekala- ja äyriäisruokien ystävä ja samoista tuoreista merenherkuista on vaikea nauttia kotimaassa. Tilaamme myös paikallista viiniä Imedin kertoessa lisää maan ruokakulttuurista.

Käyn ajoissa huoneeseen lepäämään, sillä huomenna on aikainen herätys. Huoneeseen tullessani huomaan, että henkilökunta on käynyt vielä sulkemassa koristeelliset ikkunaluukut, vetänyt verhon parvekkeen oven eteen, avaamassa hieman peitettä kutsuen vuoteeseen ja asettamassa jasmiinikukat tyynyjen päälle. Rakastan tällaisia yksityiskohtia, eikä mieleeni kovin äkkiä muistu hotellia, jossa olisin kokenut vastaavaa huomaavaisuutta. Olo on rentoutunut ja tervetullut ja käyn kylvyn jälkeen nukkumaan.

Aamu sarastaa kirkkaana ja paljastaa upean näkymän parvekkeelta hotellin pihan ja uima-allasaluueen yli merelle. Puolisoni on saapunut yöllä hotelliin omalla lennollaan ja nautittuamme maistuvan ja monipuolisen aamiaisen yhdessä tutustun vielä hotelliin, ranta-alueeseen ja spahan hotellin henkilökunnan kanssa, jonka jälkeen kirjaudumme ulos hotellista toiveissani päästä joskus takaisin nauttimaan tänne hieman joustavammalla aikataululla. Siirrymme lyhyen kuljetusmatkan päässä olevalle The Residence Golf klubille ja käymme kiertämässä kentän golfautolla saadaksemme käsityksen kentän erityisluonteenpiirteistä sekä kunnosta ja pelattavuudesta. Kuivuus on vaivannut Tunisiassa kenttiä, sillä läpi kesän lämpötilat ovat olleet jotakuinkin 45 astetta, eikä yhtään sadepäivää ole lokakuun puoliväliin mennessä osunut tänne sitten toukokuun. Tämä on toki huomattavissa kentällä, joka muutoin näyttää erittäin pelattavalta ja mielenkiintoiselta. Tasainen kenttä, jossa ei ole pitkiä siirtymiä tai hirveästi sokkoväyliä tai paikkoja, joihin pallot todella hukkuvat on monen lomagolfaajan mieleen, sillä peli etenee sujuvasti ja kävellen on helppo kiertää kenttä silloin, kun ei ole liian kuuma. Päätämme tutustumisen klubitalolle, josta löytyy aivan ihana terassiravintola kierroksen päätteeksi muutaman vilvoittavan juoman nauttimista varten.

Suuntaamme seuraavaksi lounaalle ja lounaan jälkeen vielä ihastelemaan kuuluisan kaupunginosan Sidi bou Saidin tunnelmaa. Tämä sinivalkoisista rakennuksista muodostuva hurmaava pieni kylä on kiva vierailukohde ja pari tuntiakin riittää hyvin visiittiin.

Lähdemme suuntaamaan kuljetuksella kohti Tabarkaa, jonne olen halunnut matkustaa ja toteuttaa golfmatkan siitä asti, kun näin taitavan golfkenttäkuvaajan Peter Cordenin julkaiseman kuvan Tabarkasta, joka todella sykähdytti. Kaivoin tuolloin heti kartan käteen tutkiakseni, missä tämä kuvan kaunis kohde sijaitsee ja totesin, että se on yksinkertaisesti liian kaukana Monastirista, johon tuolloin Suomesta lennettiin. Nyt, kun lennämme maan pääkaupunkiin Tunisiin, on vihdoinkin mahdollista toteuttaa tämä haave. Vaikka matka on siltikin pitkä, ymmärrät perille päästyäsi ja viimeistään ensimmäisen kierroksen pelattuasi, että matka on vaivan arvoinen.
Matkustettuamme usean tunnin läpi karun ja kuivan maan, jonka maisemaa hallitsevat kuivat tasangot, lammaspaimenet, pienet köyhät kylät ja tien varrella taapertavat kulkukoirat saavumme yhtäkkiä kukkuloiden taakse avautuvaan vehreään laaksoon ja Le Cigale Tabarka hotellille.

Astun hotelliin punaisen maton johdattamana ja huokaisen ääneen ensimmäisen vau-sanan ja pysähdyn ottamaan kuvan häikäisevän upeasta aulasta jo ennen vastaanottotiskille pääsyä. Minulle ja puolisolleni on hotellin toimesta varattu yllätyksenä pariskunnille suunnattu hieronta hotellin mielettömän upeasta Spasta. Täydellisen rentouttava hieronta ja mielettömän upeat merinäkymät saavat oloni kevyeksi ja onnelliseksi ja liihottelen takaisin huoneeseen vaihtamaan vaatteet, jotta pääsemme illalliselle. Olomme on kertakaikkisen tervetullut ja nautimme joka hetkestä tässä ainutlaatuisessa ympäristössä, jossa riittää ihmeteltävää.

Seuraavana päivänä tutustumme golfkenttään ja pelaamme puolikkaan kierroksen sykähdyttävän kauniilla, osin Välimeren rantaa pitkin kulkevalla kentällä, joka jää todella pelaajan mieleen. Kentällä on todella hiljaista sillä paikallisia pelaajia ei juurikaan ole ja Tabarkan omalle lentokentälle saapuu harvoin lentoja. Silloin tällöin joku seurue saattaa saapua yksityiskoneella varta vasten tälle kentälle pelaamaan, mutta muutoin lomailijat tulevat pääosin Tunisin lentokentän kautta eli matkan takaa. Kentällä on todella paljon työntekijöitä ja bongaamme heitä oikeastaan joka väylältä. Päätyessäni palloni perässä bunkkeriin, huomaan, että bunkkerissa ei ole lainkaan haravaa, mutta työntekijällä näyttää olevan, joten totuttujen tapojemme vastaisesti lähdemme bunkkerista haravoimatta. Kenttä on majesteettinen ja ihanan vaihteleva. Merenrantaväylien lisäksi upeat mäntymetsämaisemat ja mutkittelevat väylät jäävät mieleeni. Haastetta riittää, mutta sopivalla tavalla. Kenttä ei ole mahdoton, mutta se on pelattava useampaan otteeseen, sillä kokemus vain paranee, kun kenttä tulee tutummaksi. Käymme hotellilla pakkaamassa tavarat ja uimassa meressä, jonka vesi on todella kirkasta ja edelleen hyvin lämmintä. Hotellin takapihalta on rappusen alas rantaan, joten tämä on todellinen paratiisi heille, jotka haluavat yhdistää golf- ja rantaloman. Palaamme vielä kuvankauniille klubitalolle syömään lounasta ennen kuin lähdemme jatkamaan matkaa Hammametiin, joka on lyhyen ja intensiivisen matkamme kolmas ja viimeinen kohde. Hyvillä mielin hyvästelen Tabarkan ja jään odottamaan innolla, että saan reilun kuukauden perästä vierailuni jälkeen lähettää ensimmäisen ryhmämme matkalle Tabarkaan. Täältä löytyy todellinen Afrikan tähti!

Loppupäivä kuluu maantiellä ja moottoritiellä. Hammametin hotelliimme Sentido Pheniciaan saavumme auringon jo laskeuduttua. Hotellin tiloihin tutustumisen ja yhteisen illallisen jälkeen suuntaamme yölevolle.

Aamulla heräämme aikaisin ja nautimme aamiaisen hotellin aamiaisravintolassa, jossa voi valita istuuko sisällä vai terassilla viihtyisällä allas- ja puutarha-alueella. Siirrymme shuttlella lyhyen matkan päässä sijaitsevalle Citrus Golfin kentälle ja pelaamme 9-reikää molemmilla kentillä. Oliviersin kentän etuysi osoittautuu alkuun mukavan anteeksiantavaksi ja pääsemme hyvään vauhtiin. Imed pelaa hyvin ja selkeästi nauttii kotikaupunkinsa Hammametin ja tutun kentän pelaamisesta ja tarinoi meille, että hän on aikanaan aloittanut golfin pelaamisen suomalaisten ystäviensä kannustamana. Lämpötila kohoaa päivän mittaan ja juuri kun olemme pelaamassa toisen kentän La Foretin etuysiä, ja alan olla jo kylmän juoman ja viilennyksen tarpeessa, kenttätyöntekijä kurvaa viereemme ja tarjoaa meille viilentävät ruusuveden tuoksuiset pyyhkeet ja juotavaa. Hän osaa sanoa suomeksi ”kaunis päivä, kaunis päivä.” Jälleen kerran hämmästelemme tätä niin välitöntä ja aitoa vieraanvaraisuutta, josta tällä matkalla olemme saaneet joka paikassa nauttia. Minulle on tullut erittäin selväksi, että pohjoismaalaiset golffarit ovat erittäin odotettuja ja kaivattuja vieraita täällä.

Ja aikaisempien vuosien asiakkaiden palautteiden ja nyt tämän oman kokemukseni jälkeen en yhtään ihmettele miksi suomalaiset golffaritkin viihtyvät niin hyvin Citrus Golfissa. La Foretin kenttä oli etuysiltään jo haastava ja vaatii suunnitelmallista peliä. Kenttä kulkee kauniissa oliviipuulehdossa ja tarjoaa kuumien päivien helpotukseksi myös hieman varjopaikkoja. Upea ilmasto, edullinen hintataso ja päivä green fee houkuttelee tänne sekä pelureita, jotka kaipaavat lämpöä, hyvää golfia, paljon golfia että rentoutumista ja helppoutta. Aika monen lomailijan odotukset täyttävä kohde.

Golfin jälkeen käymme tutustumassa sympaattiseen The Sinbad hotelliimme, joka toimii loistavana vaihtoehtona Sentido Phenician rinnalla Hammametiin matkaavalle golffarille. Hotellit ovat täysin erityyppiset. Yhteistä on lyhyt shuttlematka golkfentälle ja oma ranta.

The Sinbad hotellin melkein kaikkiin huoneisiin, on sisäänkäynti puutarhasta ja niissä on oma terassi eli huoneisiin ei kuljeta hotellikäytävien kautta vaan ulkokautta. Puutarhassa kuuluu lintujen laulu ja hotellin alueella on hienostunut ja privaatti tunnelma. Rantaravintola ja uima-allas, josta on merinäkymä ovat todella viihtyisät ja hotellin päärakennuksen viereen on juuri valmistumassa uusi spa-osasto, joka tekee tästä hotellista entistä nautinnollisemman. Hotellissa on neljä eri ravintolaa kausittain auki olevan rantaravintolan lisäksi. Asiakkaamme nauttivat illallisensa buffeet ravintolassa suurimpana osana illoista ja yhtenä iltana a’la carte ravintolassa. Lisäksi löydät Pizzerian ja aasialaisravintolan hotellin alueelta, joissa voit pistäytyä sellaisena iltana, jona yhteinen illallinen ei sisälly viikko-ohjelmaan.

Sinbadin hotellista suuntaamme vielä Hammametin vanhaan kaupunkiin, jossa ihastelemme tovin rantamaisemia ja basaarin kapeita kujia.

 

Palaamme Sentido Pheniciaan ennen auringonlaskua ja ehdimme rantaan uimaan ja auringonlaskua ihailemaan. Vesi tuntuu jo viileämmältä ja tuuli yltyy hieman auringon laskiessa, joten siirrymme hetkeksi lepäämään ja jälleen laukkuja pakkaamaan, sillä lähdemme vielä illallisen jälkeen yölennolla Espanjaan puolisoni kanssa. Nautimme viimeisen illallisen Sentido Phenician aasialaisravintolassa, jossa on suussa sulavan hyvää ruokaa. Annokset ovat niin isoja, ettemme millään saa kaikkea syödyksi. Jätämme lähtiessämme yhteistyökumppaneille kiitoksena Fazerin sinistä ja tippiä aulassa sijaitseviin tippilaatikoihin. Muistamme tipata myös kuljettajamme, jonka hyvästelemme lentokentällä. Espanjalainen golfmatka-alalla työskentelevä puolisoni summaa matkaa lentokentällä kanssani ja sanoo, että hänestä tuntuu, että heilläkin on paljon opittavaa tästä vieraanvaraisuudesta ja pienistä eleistä ja yksityiskohdista, jota saimme palvelutilanteissa kokea. Olemme molemmat valtavan kiitollisia ja onnellisia tästä kokemuksesta ja toivomme, että pääsemme pian takaisin Tunisiaan ystäviämme tapaamaan. Lentokentältä ostamme lopulla vaihtamallamme käteisellä tuliaiseksi kotiin saippuaa ja ruusuvedeltä tuoksuvaa huonetuoksua. Sen tuoksu tuo mieleen Tunisian ja siellä vietetyt onnelliset päivät.

 

 

Lue lisää Golf Plaisirin matkoista Tunisiaan >>