Unohtumattomia kohtaamisia golfmatkoilla

Kirjoittaja: Jussi Evinsalo

 

Golfmatkan keskiössä on golf. Pelaaminen, harjoittelu ja nauttiminen auringon alla. Tunne ennen tulosta ja Golf on osa kokemusta ovat vanhoja viisauksia, jotka toteutuvat Golf Plaisirin ryhmämatkoilla poikkeuksetta. Matkat tarjoavat ainutlaatuisia hetkiä hohtavilla viheriöillä, mutta myös niiden ulkopuolella uusien ja vanhojen tuttavuuksien kanssa.

Ei ole yksi tai kaksi golfaria, jotka ovat palanneet kotimaahansa matkalla saatujen uusien ystävien kera. Matkalla aloitetut pelit jatkuvat luontevasti kotimaan viheriöillä vuosien ajan. Monet ovat oppineet uutta muiden Pohjoismaiden golfkulttuureista, kun illallispöydässä on käyty värikkäitäkin keskusteluita Mulliganeista ja rangaistussäännöistä. Lähtömaasta riippumatta jokainen on paikalla samasta syystä, pelaamassa golfia ja nauttimassa upeista puitteista. Golfin universaali kieli rikkoo kielimuurit jo ennen kuin ensimmäinen putti on uponnut kierähtäen kuppiin. Ja se muuri kannattaa murtaa. Kohtaamiset jättävät parhaimmilaan elinikäiset muistijäljet.

Golfisäntämme eri kohteissa kohtaavat satoja vieraita vuosittain. He saavat itse nauttia mitä erilaisimmista kohtaamisista vieraiden kanssa, mutta saavat myös todistaa, miten yhteys syntyy vieraiden kesken. Ne ovat asioita, jotka Golfisäntämme muistavat vielä vuosienkin jälkeen.

 

Juttusarjan osat ja pikalinkit:

Osa 1/6 Ericha Holm
Osa 2/6 Maarit Kakko
Osa 3/6 Pirjo Laitila ja E-T Malinen
Osa 4/6 Harri Hellström
Osa 5/6 Julia Rouru
Osa 6/6 Esa Pulkkinen

 

Osa 1/6

Golfisäntä Ericha Holm – Buenavista Golf, Teneriffa

 

Teneriffan sanotaan olevan maailman aurinkoisin paikka, jossa aurinko paistaa vuoden jokaisena päivänä. Välillä sielläkin sataa ja taivas on pilvessä, mutta silloin aurinkoisen ilmapiirin varmistaa kohteen Golfisäntä Ericha Holm. Positiivinen, kiitelty asenne on Erichalla sisäsyntyistä ja se näkyy kaikissa kohtaamisissa vieraiden kanssa.

 

 

Ryhmämatkat Buenavista Golfissa ovat kuin skandinaavinen sulatusuuni, jossa golf on yhteinen kieli. Suomalaiset sujahtavat kansainväliseen joukkoon sujuvasti ja kivuttomasti ja Ericha nauttii näkemästään. Jos joskus suomalaisia pidettiin varovaisina tutustujina, ei se pidä paikkaansa ainakaan enää.

”Suomalaiset vieraat ovat kuin kalat vedessä muiden pohjoismaalaisten kanssa”, Ericha naurahtaa.

Pariskunnat matkustavat usein yhdessä ja monesti toisilleen ennalta tutut pariskunnat valitsevat saman matkakohteen. Ja yleensä nämä ystävyydet ovat alkaneet golfmatkalla, missäs muuallakaan. Ja vaikka voisi kuvitella, että nämä pienet ryhmät isomman ryhmän sisällä viettäisivät aikaa vain keskenään, ei se pidä paikkansa. Tutun piirin reunaviivat laajenevat nopeasti ja yleensä viimeistään toisella illallisella keskustellaan jo sujuvasti eri maiden tavoista pelata ja harrastaa golfia. Eivätkä pariskunnat ole ainoita ryhmämatkoille lähtijöitä. Ericha on pistänyt ilokseen merkille, että yksin matkustavia on myös liikenteessä.

”On hienoa huomata, kuinka nopeasti yksin matkustavasta tulee osa ryhmää. Se tapahtuu yleensä jo ennen ensimmäistä lyöntiä”, Ericha toteaa kokemuksistaan.

 

 

Ericha tietää golfin yhdistävän kansallisuudesta ja iästä riippumatta. Jokainen on syystä matkalla ja se syy on golf. Ericha muistelee hymyssä suin tilannetta, jossa kokenut yli 80 -vuotias golfari sattui samaan lähtöön itseään puolta nuoremman ennalta tuntemattoman pelaajan kanssa. Yhteinen sävel löytyi lyöntien välissä välittömästi ja nauru raikasi kentällä. Seuraavana päivänä parivaljakko matkasi yhdessä Pro:n opastuksessa kentälle kuin vanhat tutut.

Nämä tilanteet saavat lämmöntunteen läikähtämään Erichan rinnassa. Yksittäisiä, hienoja kokemuksia kohtaamisista syntyy joka päivä. Sitä vilpitöntä iloa ja nautintoa golfin ympärillä Ericha golfoppaana vaalii joka päivä.

 

 

Osa 2/6

Golfisäntä Maarit Kakko – La Sella, Espanja

 

Espanjan Välimeren rannikko on vetänyt suomalaisia golfareita puoleensa jo pitkään. Eikä ihme, kaikki onnistuneeseen lomaan tarvittavat palikat ovat oikeilla paikoillaan. La Sella Golfissa hienosäädön on syksyn ja kevään aikana hoitanut ja kirsikan kakun päälle asettanut Maarit Kakko, joka on työskennellyt golfisäntänä ollessaan vapaalla päivätyöstään.
Golfin parissa Suomessa työskentelevä Maarit nauttii työstään Golfisäntänä. Sen kuulee vilpittömästä puheesta, joka koskee arkea La Sella Golfissa. Kohde on ottanut paikan sydämestä, eikä Maarit ihmettele, miksi suomalaiset ovat ottaneet Alicanten alueen omakseen. Maarit myös vahvistaa osaltaan Erichan näkemyksen Buenavista Golfista. Suomalaiset ovat rohkeita matkustajia, vaikka ruotsin kieli aluksi saattaa jännittääkin. Ilolla Maarit on huomannut, miten pohjoismaalainen perhetunnelma ottaa kaikki vieraat huomaansa. Ja se käy nopeasti.
”Ruotsalaiset ovat mielissään, kun suomalaiset puhuvat ruotsia, yrittävät, ymmärtävät ja osaavat”, Maarit on pistänyt merkille tyytyväisenä.

 

 

Vieraita La Sella Golfissa on kerrallaan 20 ja 30 välissä. Ryhmä on tiivis ja nopeasti yhtenäinen. Sen Maarit on nähnyt poikkeuksetta jokaisen ryhmän kohdalla. Ensimmäinen pelikierros kokoaa peliryhmät yhdessä lounaalle ja illallisella jo istutaan samassa pöydässä. Keskustelut soljuvat nauravassa ilmapiirissä, vaikka sitten svengelskalla. Maarit nauttii siitä, kun saman harrastuksen ympärillä pyörivät ihmiset kohtaavat toisensa. Yhteinen sävel löytyy helposti ja pohja lomaystävyydelle tai pidemmälle ystävyydelle rakentuu vahvaksi. Maarit tietää, että monia pelejä on jatkettu etelän auringon alla vietettyjen kierrosten jälkeen myös kotimaan kentillä. Se tuntuu hyvältä. Kohtaamisia edesauttaa avoin, itsensä likoon laittava golfisäntä, jonka on opittava tietämään, mikä toimii kenenkin vieraan kohdalla.
”Aina on oltava oma itsensä, muu ei toimi tässä työssä”, Maarit kertoo oman ohjenuoransa.

Maarit ihastelee sitä yhdistävää voimaa, joka golfilla on. La Sella Golfissa käy paljon myös yksin matkustavia golfareita. Se välittömyys, jolla heidät poikkeuksetta otetaan porukkaan mukaan lämmittää Maaritin mieltä. Yksikkö sulautuu osaksi kokonaisuutta viheriöllä ja sen ulkopuolella.Golfisäntä Maarit Kakko – La Sella, Espanja

 

Osa 3/6

Golfisännät Pirjo Laitila ja ET Malinen -Almerimar, Malaga

 

Kokeneet golfisännät Pirjo Laitila ja ET Malinen vastaavat vieraiden viihtyvyydestä idyllisessä Almerimarissa Espanjan kaakkoisosassa. Rannalla, viihtyisän kylän keskellä sijaitseva golfkenttä takaa täydellisen irtioton arjesta. Viimeisen silauksen tekevät Pirjo ja ET, joille paras kiitos työstä on tyytyväinen asiakas.

Pirjo ja ET ovat yhdessä ja erikseen nähneet satoja vieraita golfmatkoilla. Alusta asti on ollut selvää, että golfmatkoilla matkustavat tulevat loistavasti toimeen keskenään lähtömaasta riippumatta. Pirjon ja ET:n tapa toimia on välitön, sydämellinen ja alussa ryhmähenkeä aktiivisesti nostattava. Siitä hyvä esimerkki on matkan ensimmäisenä päivänä järjestettävä tervetulotilaisuus. Siellä vieraille käy selväksi kaikki tarpeellinen ja he pääsevät myös tutustumaan toisiinsa.

”Leppoisasti suoritettu matkalle osallistuvien esittely osaltaan lähentää ryhmän jäseniä”, Pirjo ja ET kuittaavat kuin yhdestä suusta.

Sopivasti sekoitetut peliryhmät ja hyvänmielen kilpailut toimivat myös Almerimarissa. Hyvä vanha keino on parempi kuin pussillinen uusia pitää paikkansa. Lomaviikon alkuun pelattu kilpailu sekoitetuilla ryhmillä on loistava startti. Ryppyotsainen vakava kilpailu jää taka-alalle ja nauru kuuluu kentällä. Jälkipelit jatkuvat vielä saman päivän illallisellakin ja tunnelma on korkealla. Suomea, ruotsia ja englantia kuuluu pöydässä ja aina asiat tulevat selviksi. Pirjo ja ET saavat todistaa lähes jokaisella matkalla, kuinka vieraat ystävystyvät ja pelit jatkuvat kauan sen jälkeen, kun Espanja on jäänyt taakse. Ja monesti golfmatkalla alkanut ystävyys jatkuu myös seuraavalla golfmatkalla, joka suunnitellaan ja varataan yhdessä. Se lämmittää Pirjon ja ET:n mieliä.

Pirjo ja ET ovat nähneet lukuisia kertoja, miten lyhyessäkin ajassa ryhmä nivoutuu tiiviiksi nipuksi. Aurinko paistaa, pallo lentää korkealle ja hyväntuuliset ihmiset värittävät klubitalon terassia.  Matkalle saapuu 10 toisilleen tuntematonta pariskuntaa, kotiin lähtee yksi lämminhenkinen ryhmä, joilla osalla yhteiset pelit jatkuvat vuosien ajan. Se sykähdyttää, joka kerta.

 

Osa 4/6

Golfisäntä Harri Hellström -Costa Navarino, Kreikka

 

Peloponnesoksen niemimaan helmestä Costa Navarinosta puhutaan golfpiireissä paljon. Eikä suotta. Kreikkalainen vieraanvaraisuus ja ystävällisyys yhdistettyinä erinomaisiin kenttäolosuhteisiin antavat vieraille unohtumattomia golfelämyksiä kentällä ja sen ulkopuolella.

Golfisäntä Harri Hellström ja matkanjohtaja Mika Asikainen laittavat nimensä mukisematta paperiin, kun kyseessä on Costa Navarinon positiivisten adjektiivien täyttämä suosituskirje. Harri on matkustanut ympäri maailmaa golfmatkoilla vieraana ja on nyt ensimmäistä kertaa golfisännän roolissa. Eikä kohdevalinta olisi voinut osua tarkemmin napakymppiin.

”Paras lomakohde Euroopassa”, Harrin suusta tulee ilman epäilyksen häivää.

Matkanjohtajana kohteessa oman Golf50+ ryhmän kanssa oleva Mika komppaa Harria ilman vastaväitteitä. Mikan ryhmä on kooltaan +20 henkilöä ja ryhmä on tiivistynyt Kreikan auringon alla nopeasti yhtenäiseksi. Jos ensimmäisenä päivänä oli ilmassa pientä jännitystä kentällä ja sen ulkopuolella, katosi se saman päivän iltana samaan tahtiin kuin maailmankuulut Kalamata -oliivit noutopöydästä. Harri ja Mika vahvistavat oletuksen, samanhenkiset ihmiset löytävät poikkeuksetta nopeasti yhteisen sävelen, jota golfisäntä ja matkanjohtaja tukevat omalla toiminnallaan.

Costa Navarino on kuin pieni kylä, jossa on useita eri ravintoloita. Uuteen ravintolaan tutustuminen illallisella viidesti viikon aikana on koko ryhmän yhteinen aktiviteetti, johon kaikki osallistuvat mielellään. Tämä on mainio lisä muutenkin laajan palvelutarjonnan hotellialueelle. Useiden ravintoloiden lisäksi viihtymistä lisäävät mm. saunat, uima-altaat ja erilliset spa -osastot.

Kreikkalainen päälle liimaamaton ja luonteva tapa kohdata vieraita on tehnyt vaikutuksen Harriin, Mikaan ja suomalaisvieraisiin. Vaikka se voi olla suomalaisille aluksi erikoista, tuntuu se todella hyvältä ja saa aikaan tervetulleen ja välittävän ilmapiirin.

”Kreikkalainen vieraanvaraisuus näkyy kohteessa, se on halua hoitaa kaikki viimeisen päälle vierasta varten”, Mika vahvistaa.

Tämä edesauttaa lomatunnelmaan pääsemistä ja keskittymistä olennaiseen, golfiin. Ja, kun saa keskittyä vain rentoutumiseen ja pelaamiseen, on mieli avoinna myös uusien ihmisten kohtaamiseen. Ja se onnistuu vaivattomasti Costa Navarinossa.

 

Osa 5/6

Ensimmäisellä golfmatkalla – Julia Rouru Mazagan, Marokko

 

Vuodesta 2019 alkaen aktiivisesti golfia harrastanut Julia Rouru halusi aloittaa golfkauden ennen kotimaan kenttien vihertämistä ja kohteeksi valikoitui Mazagan Marokossa. Odotuksia ensimmäiselle reissulle oli, mutta ne olivat monin paikoin avoimet. Vertailukohtaa ei ollut. Jo kesken lomaviikon oli selvää, että Julian ja hänen avopuolisonsa odotukset eivät pelkästään täyttyneet, vaan ne ylittyivät joka osa-alueella.

Ryhmämatkalle oli helppo osallistua, eikä itse tarvinnut lomalla käyttää aikaa arjesta tuttuun asioiden säätämiseen ja järjestämiseen. Kun rutiininomaiset asiat hoidetaan vieraiden puolesta, voi itse keskittyä olennaiseen. Golfin pelaamiseen ja loistavista puitteista nauttimiseen.

”Helppous ja mutkattomuus ovat golfmatkan ehdottomia vahvuuksia”, Julia kertoo kokemuksestaan.

Ero omatoimimatkaan on Julian mielestä merkittävä ja itse järjestetty golfmatka olisi saattanut jäädä tekemättä. Tiiaikojen varaaminen, illallisten varaaminen, lentokenttäkuljetukset ja monet muut asiat olisivat vaatineet tuntien työtä. Nyt sai keskittyä vain pelaamiseen ja rentoutumiseen. Loma oli lomaa.

Mazaganissa ollut ryhmä oli pieni ja yhteishenki mainio. Uusia pelikavereita löytyi myös kotimaan viheriöille. Seitsemän hengen ryhmä sisälsi myös Pron, joka kruunasi matkan. 6,5 kierrosta pelaamista ja siihen päälle henkilökohtainen opetus takaavat sen, että Julia avopuolisoineen lähtee tulevaan golfkauteen valmiimpana kuin aiemmin. Ajankohta matkalle oli siihenkin nähden loistava.

”Nyt kauden alussa ei tarvitse käyttää aikaa kentällä sähläämiseen, voi vain pelata”, Julia naurahtaa iloisesti tulevan kauden odotuksista.

Golfkärpäsen pureman vaikutuksen tietävät kaikki. Golfmatkakärpäsen pureman vaikutus on samansuuntainen ja myös Julian kotona tulevia vaihtoehtoja matkakohteiksi mietitään jo. Aika näyttää, mihin seuraava matka suuntautuu, loistavia vaihtoehtoja riittää.

 

Osa 6/6

Lomaystävyydestä pysyviä pelikavereita – Esa Pulkkinen La Cala Golf

 

Esa Pulkkinen vaimonsa Ullan kanssa ovat olleet vuosia aktiivisia golfin harrastajia ulkomaita myöten. Aikaisemmat omatoimimatkat ovat vaihtuneet ryhmämatkoihin ja syy on yksinkertainen. Helppous, vaivattomuus ja sosiaalinen aspekti houkuttelivat. Eikä pettymään ole joutunut.

Ensimmäisen ryhmämatkan lähtöpäätös syntyi messuilla ja kohteeksi valikoitui La Cala Golf. Kohteessa pienen yllätyksen aiheutti se, että Esa vaimoineen olivat ainoat suomalaiset matkalla, mutta se ei tunnelmaa latistanut. Päinvastoin. Pulkkiset, ruotsalaiset ja tanskalaiset olivat nopeasti tiivis porukka.

Ja vaikka ruotsin kieli oli alussa ruosteessa, syntyi matkan aikana kestävä ystävyys ruotsalaisen pariskunnan, Annelin ja Andreaksen kanssa. Yhteys syntyi vihertävillä väylillä ja syventyi illallisilla. Sama ikäluokka ja yhteinen kiinnostukset kohde ovat hyviä lähtökohtia tutustumiselle. Loman päättyessä sovittiin tulevista yhteisistä peleistä, eikä suunnitelma jäänyt pelkästään puheentasolle. Seuraavana kesänä ystävykset tapasivat puolimatkankrouvissa Ahvenanmaalla. Kolme päivää kestänyt yhteinen turnee kauniissa Slottsbananin puitteissa jatkui siitä, mihin La Calassa oli jääty.

Andreas, Anneli, Ulla ja Esa Slottsbananilla

Kun vauhtiin oli päästy, ei hyvää putkea kannattanut katkaista siihen. Pian Ahvenanmaan jälkeen kalenteriin piirrettiin seuraava golfpallon muotoinen ympyrä. Yhteinen matkakohde löytyi jälleen Espanjasta. Tällä kertaa Almerimar Golfista. Aika näyttää, missä golfin yhteen saattamien ystävien pelit seuraavaksi jatkuvat.

Kokeneena maailmanmatkaajana Esa ei osaa jännittää kohtaamisia ulkomaalaisten ihmisten kanssa. Mutta hän ymmärtää hyvin, että kielimuuri voi olla korkeakin. Silti hän rohkaisee hajottamaan muurin ja olemaan rohkea puhuja, sillä sanavarastolla, mitä itseltä löytyy. Sillä pääsee hyvään alkuun, golf avustaa lopussa.

”On uskallettava puhua, sillä taidolla, mitä on. Se kannattaa”, Esa rohkaisee.
Ja Esa itse on hyvä esimerkki uuden oppimisesta. Hänen aamurutiineihinsa kuuluu nykyään ruotsinkielisten uutisten katsominen ja kielitaidon kartuttaminen muillakin tavoilla. Kipinä oppimiseen on syttynyt ja vanhempanakin oppii vielä helposti uuttaa. Siitä Esa on varma ja vahvistaa sanomansa hyväntuulisella naurahduksella.