Rooma – golfmatka hyvällä maulla

Golf Italiassa on jotain muuta, kuin tavallinen golfmatka. Kulinaristiset elämykset nähdään yleensä tärkeämpänä kuin kentän tasokkuus. Italian kentillä koet monesti ainutlaatuisen tunnelman, mikä erottaa kokemuksen perinteisistä turismikentistä. Golfin pelaaminen Italiassa on etuoikeus. Vaikka maassa on lähemmäs 250 golfkenttää, silti vain noin 0,16% väestöstä pelaa golfia. Sanonta kuuluu, että kaikki tiet johtavat Roomaan, poikkeuksena ovat todennäköisesti golfmatkailijat. Ei ole harvinaista valita Rooma golfmatkakohteeksi, mutta ei läheskään niin yleistä, kuin Espanjan tai vaikka Brittein saarien kohteisiin matkaaminen mailojen kanssa. Ne jotka ovat käyneet Italiassa pelaamassa ovat yleensä myös palanneet uudestaan Italiaan golfmatkalle.  Erikoisuutena on ilmapiiri, mikä todella eroaa toisista maailman golfkohteista.

 

 

Parco de’ Medici

Ihanaa puistogolfia kivenheiton päässä Rooman keskustasta

Vain muutaman minuutin taksimatkan päässä lentokentältä kirjauduin sisään Sheraton hotelliin, joka sijaitsee Parco de´ Medicin golfkentän kupeessa. Nimi jo paljastaa, että kyseessä on puistokenttä, joka sijaitsee varsin keskeisesti, vain 25 minuutin ajomatkan päässä Rooman keskustasta. Minulla on starttiaika kentällä lounaan jälkeen, joten suuntaan klubitalolle saadakseni jotain purtavaa. Italian kielen taitoni ovat hieman rajalliset, joten tilaan päivän lounaan, joka pitää sisällään pääruoan sekä bufféetpöydän täynnä italialaisia herkkuja. Vatsa täynnä lähden avausreikää kohti ja huomaan että olen yksin tiiboksilla ja että kenttäkin näyttää erittäin tyhjältä. Tämä sopii hyvin minulle koska tiedän olevani hieman ruosteessa näin alkukaudesta.

Championship kenttä Parco de´Medici on amerikkalaistyylinen ja melko tasainen kenttä, jota leimaa monet vesiesteet sekä luovat greenialueet. Lyöntipaikoilla ja väylillä vielä huomasi, että kausi on vasta aluillaan, mutta greenit sen sijaan olivat nopeat ja hyvässä kunnossa. Todella tykkäsin kummankin yhdeksän reiän lopetuksesta, jotka haastoivat monilla vesiesteillä ja vaativat keskittymään, jotta selviäisin ilman yhtä tai useampaa rangaistuslyöntiä. Minua kiehtoi se, että pääsin nauttimaan rauhallisesta Parco de´Medicistä vaikka valtaväylä Roomaan kulki kentän läheisyydessä. Koska pelaan yksin lähes tyhjällä kentällä, joka ei ole raska kävellä, ehdin vielä hyvin pelata punaisen 9-reikäisen kentän. Tämä on hieman pituudeltaan lyhyempi kenttä, jossa myös greenit ovat  anteeksiantavampia.

Kun lopetan kierrokseni, suuntaan hyvin ansaitulle oluelle klubitalolle. Samaan aikaan aurinko laskeutuu taustalla ja maalaa maiseman kauniisti. Siirryn huoneeseen vaihtamaan vaatteet ja suuntaan shuttlekuljetukselle, mikä vie minut Roomaan keskustaan. Normaalisti en nauti yksinruokailusta, mutta täällä seuraan kiinnostuneena ihmishälinää tavernoiden ulkoterasseilla. Olen vieraillut Roomassa useita kertoja aiemmin ja kokenut suurimman osan Rooman historiallisista monumenteista. Seikka, jota moni ensikertalainen ei tiedä, on se, että Rooman muinainen osa sijaitsee hyvin rajoitetulla alueella ja ohitat Colosseumin, Forum Romanumin ja kaikki muut turistinähtävyydet mahdollisesti jopa useita kertoja viikon aikana.

 

Golfmatkat Parco de’ Mediciin Golf Plaisirin kanssa

 

Marco Simone

– Isännöi Ryder Cupia 2023 (siirretty vuodelta 2022)

Nousen viikonloppumatkallani hieman aikaisemmin kuin oikeasti haluaisin ja siirryn etukäteen varatun taksin turvin Marco Simoneen. Juuri tänään kentällä on kisa, joten joudun lähtemään kiertämään kenttää hyvin aikaisin. Kun saavun paikalle Marco Simone esittelee parhaita puoliaan säteilevän aamuauringonpaisteessa. Pelasin kentällä kauan sitten, kun se oli vasta avattu. Mielenpainuvin asia kentältä on ehdottamasti keskellä kenttää sijaitseva linna, jossa kuuluisa muotisuunnittelija ja nimikko hajuvesistään tunnettu Laura Biagiotti asui. Kenttä oli myös erittäin hyvässä kunnossa ja paljon paremmassa kunnossa mitä muistelin.

 

Jos olin aiemmin hieman epäröinyt, että kentän pitäisi täyttää Ryder Cupin isäntäkentän vaatimukset, olen nyt muuttanut mieleni täysin. Minulle myös kerrottiin, kentällä tehdään pieniä muutoksia useisiin väyliin ja rakennetaan myös kolme upouutta reikää Ryder Cupia varten. Klubitalo on edelleen hieman ylellinen, joskin hieman persoonaton. Niille, jotka haluavat tutustua tulevaan Ryder Cup -kenttään, on myös mahdollisuus majoittua golfkentällä tuoreissa huoneistoissa.

 

Castelgandolfo

– Viehättävä Robert Trent Jones-kenttä

Castelgandolfo on ainutlaatuinen kenttä, joka sijaitsee muinaisessa tulivuoren kraatterissa. Alue, jolle golfkenttä on rakennettu, on siksi hieman rajallinen. Arvostettu golfkenttäarkkitehti Robert Trent Jones oli varmasti muutaman kertaan joutunut miettimään kentän suunnittelua. Tulos on erittäin onnistunut ja Castelgandolfo on todella viehättävä golfkenttä, jossa on hyvä sekoitus sekä vaikeita että suhteellisen yksinkertaisia ​​reikiä. Rajoitetusta alueesta huolimatta, kenttä ei tunnu millään tavalla kapealta tai ahtaalta. Lopetusväylä kierrokselle, on suhteellisen pitkä par 4, joka nousee mäkeä ylös, kohti kraatterin reunalla olevaa klubitaloa. Viimeisen putin jälkeen on suunnattava jyrkkää rinnettä ylös vielä klubitalolle. Rinteen alapuolella löytyy myös kello, jota soittaessa caddiemaster hakee pelaajat golfautolla rinteen alapuolelta.

 

1700-luvulta peräisin oleva klubitalo edistää suuresti Italiassa usein vallitsevaa ainutlaatuista tunnelmaa. Klubiravintolan ruoka on todella hyvää ja yksinkertaisimmatkin pastaruoat maistuvat jumalallisilta. Täällä, kuten muissa Italian golfravintoloissa, klassista hampurilaisateriaa ei löydy ruokalistalla. Castelgandolfossa on helppo nauttia sekä ruoasta että juomasta, etenkin yhdessä terassilta avautuvien suloisten näkymien kanssa. Klubitalon ympärillä on useita historiallisia rakennuksia. Huhujen mukaan yksi niistä on ollut korkea-arvoisen kardinaalin rakkauspesä kaukaisessa historiassa. Tämä tarina ei välttämättä ole täysin totta, sillä Castelgandolfon kylä, jossa paavin kesäasunto sijaitsee, on vain 10 minuutin matkan päässä golfkentältä.

 

Golfmatka Italiaan omatoimimatkojemme kautta

Jos olet Roomassa pidemmällä golfmatkalla, voit valita useista muista golfkentistä. Golf Nazionale, joka on Italian Golfliiton koti, on todellinen huippukenttä. Aquasanta ja Olgiata ovat yksityiskenttiä, mutta jäseniä on melko vähän, joten pelaamaan pääsee usein vaivatta ja molemmat ovat myös vierailun arvoisia. Poikkeuksena ovat sunnuntait, jolloin jokainen paikallinen golfari herää eloon. Klubin jäsenet ovat paikalla sekä sukulaisten että ystävien kanssa, jotka enemmän tai vähemmän miehittävät suuren osan klubitaloista korttipelejä pelaillen ja vilkkaasti keskustellen. Sunnuntaisin myös golfkilpailuihin osallistuvia jäseniä on huomattavasti enemmän kentillä.