Praia Del Rey – Modernia ylellisyyttä klassisessa paketissa

Euroopassa harvoin rakennetaan uusia golfkenttiä ja laskeutuessani Lissabonin lentokentälle, tiesin, etten ole matkalla uunituoreelle kentälle. West Cliffs avattiin salaa jo syksyllä 2017 ja se teki Praia D’El Reystä vielä paremman golf resortin, jos mahdollista. West Cliffs rankattiin heti Portugalin toiseksi parhaaksi kentäksi ja nimettiin myös vuoden parhaaksi uudeksi golfkentäksi Euroopassa. Se oli puhdasta ylistystä, mutta sitten iski pandemia ja sen mukana tuli hiljaisuus. Se oli jotain muuta kuin, mitä oli odotettu. Se on sääli, sillä golfkenttä on todella fantastinen.

Legendaarisen kenttäarkkitehdin Pete Dyen veljentytär työskenteli vuosia West Cliffsin perustamisen kanssa. Vaikka Portugali on turistimaa, ei uuden golfkentän rakentaminen luonnonsuojelualueelle ollut helppoa. Useat valitukset tekivät prosessista pitkän. Kenttä on suunniteltu huomattavasti pienemmälle pinta-alalle kuin alun perin oli tarkoitus. Sitä ei kuitenkaan huomaa käytännössä, sillä kenttä mukailee luontoa hienosti. Ahtauden tuntua ei tule, eivätkä väylät kulje vain edes takaisin vierekkäin.

Jos saa olla hieman kranttu, niin mielestäni väylät 17 ja 18 ovat pelattavuudeltaan hieman hankalia. Lähestymislyönnit ovat ratkaisevia ja vaikeita ja pelistrategian tekeminen tiiboksissa väylien pelaamiseen tuntuu epäselvältä. Useimmilla kentillä on väyliä, joista en oikein pidä. Mutta olin kuullut niin paljon hyvää tästä kentästä, joten olin jopa hieman pettynyt lopetukseen. Tunnustan kuitenkin mielelläni, että ääni oli erilainen kellossa vain paria väylää aiemmin. Fakta on, että väylästä 5, väylään 16 pelaaminen oli yhtä wau-efektiä. Väylä väylän perään sisälsi jotain pientä extraa.

West Cliffs on golfkenttä, joka muuttuu paremmaksi, kun sen on pelannut pari kertaa. Myös pitkälyöntisille pelaajille voi olla hyvä ajatus ottaa askel pari eteenpäin tiiboksissa, eikä pelata lyöntipaikoilta 63 tai 59. Kenttä on haastava, varsinkin, jos sää on tuulinen. Myös keskitason pelaajille vastatuulella voi olla haastetta päästä avauksella väylälle asti, jos on valinnut väärän lyöntipaikan.

Monet väylät saattavat näyttää tiiboksista kapeilta, mutta todellisuudessa avauksille on hyvin tilaa. Väylällä pysyminen onkin arvossaan kentällä. Pallon löytäminen runsaan kasvillisuuden joukosta voi olla todella vaikeaa. Jos kentältä pitäisi valita yksi väylä tai suosikkijakso, niin väylät 10–12 ovat uskomattoman kauniita. Ne myös sijaitsevat lähimpänä merta. Väylillä tuntee olevansa aivan meren vieressä ja onkin yllättävää, että kertaakaan ei kuitenkaan olla 300 metriä lähempänä Atlantin valtamerta.

(C) Jacob Sjöman. jacob@sjomanart.com

 

Praia D’El Rey VS West Cliffs

Vuonna 1997 avattu Praia D’El Rey saavutti useita palkintoja heti avaamisensa jälkeen, kuten West Cliffskin myöhemmin. Praia D’El Reylle myönnettiin mm. Euroopan parhaan golf resortin palkinto. Näiden kahden kansainvälisten huippukenttien avaamisen välissä on 20 vuotta. Kysymys kuuluukin, kuinka ne täydentävät toisiaan?

On usein hankala tarkastella omaa suhtautumistaan johonkin golfkenttään ilman kentän vertailua johonkin toiseen. Tässä kohteessa on todellakin kaksi hyvää kenttää, joita voi vertailla. Praian signatuuriväylä on maaginen PAR3, väylä 14. Väylällä aistisi täyttävät kohiseva Atlantti ja kaksi vanhaa kalamajaa toimivat katseenvangitsijoina. Tämä osa Praia D’El Reytä, joka kulkee veden lähellä, on uskomattoman hieno ja upein väylä on mielestäni hieman West Cliffsin vastaavaa parempi.

Eroa tulee siinä, että West Cliffsillä on enemmän kuvankauniita viheriöitä, joissa meri on taustalla horisontissa. West Cliffs on saman tyylinen koko kierroksen ajan, kun taas Praialta löytyy puistoa, metsää ja merimaisemaa. Mielestäni on todella hankala sanoa, kumpi on parempi kenttä, sillä molemmat ovat niin hyviä. On selvää, että kentät täydentävät toisiaan hyvällä tavalla.

Mielestäni kokonaisen viikon pelaaminen pelkästään West Cliffsissä voi tuntua aika rankalta. Jos taas pelaat viikon pelkästään Praia D’El Reyssä, voi sekin tuntua tylsältä, koska West Cliffs on aivan nurkan takana. Rannikolta ei löydy vain kahta kenttää, sillä myös Royal Obidos ja Bom Sucesso sijaitsevat alueella. Näistä kahdesta Royal Obidos on selkeästi parempi. Se on myös viimeinen kenttä, jonka Seve Ballesteros suunnitteli ennen liian aikaista poismenoaan.

Majoitus suoraan golfkentältä vai Hopearannikon surffareiden joukosta?

Kun pelataan golfia rannikon tuntumassa, löytyy majoitukseen monia eri vaihtoehtoja. Praiasta ja Bom Sucessosta löytyy molemmista sekä hotelli, -että huoneistomajoitus vaihtoehtoina. Royal Obidosista löytyy mahtipontinen 39-huoneen hotelli ja parin vuoden sisään myös West Cliffsiin nousee uusi hotelli. Jos ei halua asua golfkentän yhteydessä, löytyy rannikkokaupungeista, kuten Peniche ja Balealista todellisia helmiä.

Kaupungeista löytyy eri hintakategorioiden fantastisia kalaravintoloita ja myös trendikkäitä surffareiden suosiossa olevia paikkoja. Innokkaille surffareille alueelta löytyy rannikon parhaat aallot. Edelleen tämä niin sanottu Hopearannikko Lissabonin ja Porton välissä on enemmän tunnettu surffareistaan kuin golfkentistä. Jos haluaa matkustaa enemmän klassisella tyylillä, löytyy Obidosista keskiaikaisen muurin lisäksi paljon hyviä ravintoloita ja hotelleja.

Jos golfarina katsoo vain kenttien majoituksia, tuntuu Praia D’El Rey eläväisimmältä ja sieltä löytyy hyvätasoisen Marriot-hotellin lisäksi villoja ja huoneistoja upeilla merinäköaloilla. Arkkitehtuurisesti katsottuna Bom Successo on erittäin mielenkiintoinen. Siellä on käytetty suunnittelussa nuoria arkkitehteja, jotka ovat saaneet vapaat kädet. Toteutus on hieno ja tietysti erilainen.

Vaikka hype West Cliffsin ympärillä laantuu, tekevät tulevat panostukset asumisen, -ja golfkentän laadukkuuteen konseptista voittavan. Aina on tilaa todella hyville golfkentille ja yksi asia on varma – minä aion palata tänne takaisin.

West Cliffs on saman tyylinen koko kierroksen ajan, kun taas Praialta löytyy puistoa, metsää ja merimaisemaa. Mielestäni on todella hankala sanoa, kumpi on parempi kenttä, sillä molemmat ovat niin hyviä.

 

Varaa matka Praia Del Reyn tästä

Katso omatoimimatkat Portugaliin tästä

 

 

  • Faktaa kohteesta
  • Portugali
  • Valuutta: Euro
  • Pääkaupunki: Lissabon
  • Kuinka perille: Finnairilla suora lento Helsingistä Lissaboniin, matka-aika 4 h 50 min.
  • Aikaero: -2 tuntia