MATKAILU / YHDISTYNEET ARABIEMIIRIKUNNAT

Teksti: Johan Kullenberg Kuvat: Jacob Sjöman

Täydellisen golfkuvan metsästys

Tuodakseen golfkohteen tunnelman elävästi kotisohvalle, Golf Plaisir lähetti golfvalokuvaaja Jacob Sjömanin ikuistamaan täydelliset valokuvat ennen talvimatkoja Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin…

 

Tavoitteemme on kuvata neljä golfkenttää neljässä päivässä. Haastetta riittää: tiukan aikataulun lisäksi kuuma toukokuu ei ole ajankohtana paras golfkenttien kuvaamiseen. Maantieteellinen sijainti tarjoaa vain muutaman tunnin kuvauksen kannalta tärkeää aamu- ja iltavaloa, mikä tekee tästä hauskan, mutta haastavan tehtävän. Aikaa käytetään paljon ajamiseen, sillä kuvaamme kentät kolmessa eri emiraatissa: Ras al Khaimah, Abu Dhabi ja Ajman. Lisäksi ripauksen jännitystä tuo se, että olen kaukana ammattilaisesta valokuvausassistentin roolissa.

 

Matkustaminen kuvauskaluston kanssa

 

Lentoyhtiö Emiratesilla saa ottaa mukaan runsaasti matkatavaroita, mutta korkeat painorajoitukset eivät tällä kertaa auta, sillä Jacobilla on mukanaan pelkän taskukameran sijasta lukemattomia kameroita, linssejä, jalustoja, näyttöjä sekä tietysti golfmailoja. Olimme osanneet ennakoida tätä ongelmaa, minkä vuoksi valitsin kevyen bägin mailoja varten ja vain 7 kiloa muuta matkatavaraa. Pelastuksemme tilanteessa oli se, että onnistuimme kuljettamaan harvinaisen paljon tavaraa käsimatkatavaroissa: kummallakin meillä oli vähintään 30 kiloa käsimatkatavaroita, kun suuntasimme lähtöportille Arlandassa.

 

Laskeutuessamme Dubaihin meitä tervehtii miellyttävä illan lämpö samalla, kun matkatavaraongelmat iskevät uudelleen. Olemme varanneet vuokra-auton Honk Car Hire -palvelun kautta. Epäilyttävä aavistuksemme osoittautuu oikeaksi, sillä heillä ei ole tilaamaamme autoa tarjolla. Varauksemme päivitetään automaattisesti kalliimpaan ja urheilullisempaan malliin, joka ei millään muotoa ole tehty kuljettamaan kahta golfbägiä, useita jalustoja, normaalia matkalaukkua, kahta ylisuurta käsimatkatavaraa, vaatteita ja erilaisia valokuvauksen lisävarusteita.

 

Yritämme muutaman kerran tuloksetta ahtaa kaikki tavaramme autoon, minkä jälkeen saamme vaihdettua auton jeeppiin, jossa voimme helposti heittää kaikki tavarat takakonttiin. Kello on jo yli puolenyön, kun pääsemme vihdoin matkaan kohti ensimmäistä pysähdystämme, Al Hamra Golf Clubia, Ras al Khaimahissa.

 

Matka Marjan-saarella sijaitsevaan Double Tree by Hilton -hotelliin kestää normaalisti hieman yli tunnin. Saamme niin selkeät ajo-ohjeet, ettemme koe kaipaavamme erikseen GPS-navigaattoria. Valitettavasti selkeidenkin ohjeiden mukaan ajaminen voi olla pilkkopimeässä vaikeaa. Lopulta olemme hotellilla juuri ennen kuin kello lyö kolme aamuyöllä.

 

Päivä 1: Al Hamra Golf Club – Ras al Khaimah

(C) Jacob Sjöman. jacob@sjomanart.com

Alle kahden tunnin unien jälkeen herätyskello soi armottomasti. Pakkaamme nopeasti tavaramme, sillä meidän on oltava golfklubilla viimeistään klo 05:15, jotta emme jää auringonnoususta paitsi. Olen tarkistanut etukäteen Al Hamra GC:n klubijohtaja Simon Meesilta, että joku tulee ottamaan meidät vastaan paikan päälle.

 

Matkalla Al Hamraan olen väsynyt ja hieman huolissani siitä, tulemmeko hetken kuluttua seisomaan kentän laidalla yksin ja ilman golfautoa, mukanamme tonneittain kamerakalustoa. Ulkona on yhä säkkipimeää saapuessamme golfkentälle, mutta oppaamme on valmiina opastamaan meitä ympäri golfkenttää. On selvää, ettei hän varsinaisesti hypi ilosta joutuessaan aloittamaan työt jo kello 05:15. Olemme saaneet Simonilta ohjeita, mitkä reiät ovat hänen mielestään parhaat kuvauksen kannalta: tähtäämme reikiin 2-3, 9-11 ja 18. Jacobin mielestä valo toisen reiän viheriön ympärillä on liian huono, ja käytämmekin sen sijaan paljon aikaa upealla kolmosreiällä, jossa on sekä vettä että valtava Waldorf Astoria -hotelli taustalla.

 

Nyt vasta ymmärrän, että valokuvaus on melko raskasta työtä, jossa on työskenneltävä erittäin nopeasti. Tavoitteemme on saada kuvattua mahdollisimman paljon juuri silloin, kun valot ja varjot selkeyttävät väylän aallot ja ääriviivat parhaiten. Parempien yleiskuvien saamiseksi nostamme kahden metrin teleskooppijalustan 10 metriin. Vain hieman yli tunnin kuluttua aurinko on noussut jo niin korkealle, että varjot katoavat ja kaikki kuvat muuttuvat tasaisen himmeiksi. Nyt on odotettava myöhään iltapäivään, kun aurinko alkaa taas lähestyä horisonttia, muodostaen jälleen maagista valoa.

 

Hyödynnämme tilaisuuden pelata kierros Al Hamrassa, jolloin näemme, kuinka hyvässä kunnossa se oikeasti on. Väylät näyttävät lähes epätodellisen vihreiltä, bunkkerien reunat on leikattu kauniisti ja pallo rullaa täydellisesti viheriöillä. Huomaamme kierroksella, että kenttä on kokonaisuutena monipuolinen ja hauska pelata, minkä lisäksi löydämme lisää reikiä, jotka kannattaa kuvata. Olemme kuitenkin samaa mieltä siitä, että Simonin valitsemat reiät ovat ehkä kaikkein mielenkiintoisimpia.

 

Iltapäivällä keskitymme reikiin 11-13, jotka lepäävät laguunin ympärillä. Signature-reikä numero 18 saa vielä odottaa, sillä olemme molemmat sitä mieltä, että se näyttää parhaalta aamuvalossa. Olemme takaisin hotellilla erittäin väsyneinä kello 21, ja Jacob kaatuu sänkyyn jo ennen kuin ehdin pohtia, pitäisikö meidän syödä illallista. Hotelli on todella hyvä. Se sijaitsee aivan rannan tuntumassa, ja golfkentille on matkaa vain kymmenisen minuuttia autolla. Al Hamrassa voit yhdistää mahtavasti golfin ja uimisen.

 

Seuraavana aamuna heräämme kello 04:30, ja olemme kentällä jo viideltä. Opastamme ei näy, mutta golfautomme odottaa meitä pysäköitynä ja valmiina aloittamaan. Otamme viimeiset ja aiemmin otettuja kuvia täydentävät otokset, minkä jälkeen lähdemme kohti Al Ainia.

 

Päivä 2. Al Ain Equestrian Shooting & Golf Club – Abu Dhabi

 

Op

(C) Jacob Sjöman. jacob@sjomanart.com

asteiden seuraaminen ei ole aivan helppoa, joten eksymisen välttämiseksi kannattaa ladata RTA Smart Drive -sovellus, joka toimii ilman internetyhteyttä. Usein sanotaan, että USA on autojen luvattu maa, mutta todellisuudessa se taitaa olla Yhdistyneet arabiemiirikunnat. Täällä kaikki ajavat autolla, eikä ketään näy juuri missään kävelemässä pidempiä matoja. Normaalisti Yhdistyneisiin arabiemiraatteihin matkustetaan lokakuun ja huhtikuun lopun välisenä aikana, jolloin maassa on miellyttävän kuiva lämpö, joka sopii täydellisesti golfaamiseen. Toukokuun lopussa on kuitenkin jo erittäin kuuma, ja hämmästymme, kun auton lämpömittari kipuaa yli 45 lämpöasteen.

 

Saavumme Al Ainiin lounasaikaan, jolloin kuumuus on huomattava, eikä valokuvia voi ottaa. Isäntämme Gavin tarjoaa meille lounaan sekä mahdollisuuden vierailla resortin ampumaradalla iltapäiväaurinkoa odotellessa. Al Ain ei ole vain golfkenttä, vaan moniurheilukeskus, josta löytyy puitteet ammuntaan, laukkaurheiluun, rugbyyn, krikettiin ja moneen muuhun. Ampuradalla on Olympiatason puitteet ja satoja erilaisia ratoja erityyppisille aseille. Ampumaradan läheisyydessä vallitsevat tiukat turvallisuusjärjestelyt, vaikka suurin osa radan työntekijöistä kulkeekin ilman pakollisia kuulosuojaimia. Kokeilemme pistoolilla ampumista ilman suurempaa menestystä, mutta jälleen yhtä kokemusta rikkaampana.

 

Toisin kuin Al Hamra, puutarhakaupungiksi kutsuttu Al Ain ei ole rannikolla, vaan hieman yli tunnin sisämaassa etelään. Elämänmeno on paljon hitaampi ja hinnat huomattavasti alhaisemmat verrattuna suurkaupunkeihin, kuten Dubaihin ja Abu Dhabiin. Palvelutaso Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa on yleisesti erittäin korkea, mutta pienemmässä mittakaavassa käy ilmi, että turistit otetaan täällä vastaan eri tavalla.

 

Valokuvaamme vain 9 reikää, koska kentällä on aloitettu yhdeksän ensimmäisen reiän täydellinen kunnostus. Nämä väylät kulkevat valtavan hevosurheiluareenan sisällä. Kunnostustyöt aloitettiin kuukausi sitten, ja ne etenevät erittäin nopeasti, sillä uuden radan ääriviivat alkavat jo hahmottua. Työn on toisaalta edettäväkin nopeasti, sillä uudistetut väylät avataan lokakuussa. Suuri etu työn etenemisessä on ilmasto, sillä kun ruohoa kylvetään, kastellaan ja niitetään oikein, se kasvaa täällä hurjaa vauhtia. Al Ain on todella korkealuokkainen kenttä, jolla on useita valokuviin soveltuvia reikiä, vaikka Jacobia ärsyttävätkin lukuisat sähkövalot, jotka tulevat lähes joka kuvakulmassa taustalle.

 

Päätämme keskittyä reikään numero 12, jossa on hieno virta viheriön edessä, sekä reikiin numero 16 ja 17, joissa on vesiesteitä läpi väylän aina greenille asti. Otamme muutamia kuvia myös väylästä numero 10 sähkövalojen luomassa iltavalaistuksessa. Tämän väylän on muuten oltava yksi maailman pisimmistä par5-väylistä takatiiltä mitattaessa (617m).

 

Asumme kaupungin ytimessä, viiden tähden Al Ain Rotanassa, joka osoittautuu erinomaiseksi hotelliksi. Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa on hyvin vähän baareja, joissa tarjoillaan alkoholia. Mikäli alkoholia haluaa nauttia, suunnataan täällä viihteelle eri hotelleihin, joista Al Ain Rotana on alueella työskentelevien länsieurooppalaisten suosikki. Hotellin englantilainen pubi ja yökerho olivatkin lievästi sanottuna kovassa käytössä, olematta kuitenkaan sotkuisia. Kansalaisuuksien sekoitus oli mukavaa, sillä hotellissa järjestettiin samaan aikaan paikalliset häät.

 

Päivä 3. Yas Links Golf Club ja Abu Dhabi Golf Club – Abu Dhabi

(C) Jacob Sjöman. jacob@sjomanart.com

Meillä on starttiaika Yas Linksillä kello 8.00. Ennen sitä aiomme kuitenkin vangita kuviin aamuvaloa Al Ainista sekä saada kutsuvia kuvia valtavasta harjoitusalueesta. Sen vuoksi olemme kentällä vieläkin aikaisemmin kuin edellisinä aamuina. Olemme valmiita kello 06:25, ja RTA Smart Drive kertoo, että saavumme Yas Linksiin Abu Dhabin ulkopuolella viimeistään kello 07:51. Nyt ei eksymiselle ole aikaa, ja Jacob alkaa stressaantua, sillä hän ei täysin luota ajotaitoihini. Jacob on lähes kaksi metriä pitkä ja tukevalla ruumiinrakenteella varustettu – kun hän vaistomaisesti painaa jalkansa maahan muka jarruttaakseen jokaisessa mutkassa ja kaistanvaihdossa, alan olla huolissani, kestääkö auton lattia moista painetta.

 

Meillä ei ole tarkoitus kuvata Yas Linksiä, mutta olemme lisänneet sen mukaan matkallemme, koska se on upea kenttä ja luokiteltu maailman 50 parhaan golfkentän joukkoon. Kaikki väylät, mahdollisesti ensimmäistä lukuun ottamatta ovat enemmän tai vähemmän upeita. Jos pitäisi valita yksi väylistä, olisi se jokin niistä, joka kulkee veden äärellä. Näillä väylillä on jossain määrin samankaltaisuuksia keskenään, joten on vaikeaa valita vain yksi. Klubitalon ruoka on vähintään yhtä hyvä kuin kenttä ylipäätään.

 

Tapaamme lounaalla golfkentän johtajan, joka haluaa, että Jacob ottaa kentästä kuvia iltapäivällä. Huomaan, että Jacob on malttamaton. Päätämme jakautua: minä jatkan matkaa Abu Dhabi Golf Clubille, Jacobin jäädessä kuvaamaan kenttää ilman assistenttia. Yas Links on paljon kuvattu kenttä, joten ei ole helpoimmasta päästä löytää kulmia, joita ei ole vielä käytetty.

 

Jacobin kuvatessa minulla on tapaaminen yhteyshenkilömme kanssa Westin Abu Dhabissa, joka on upea hotelli aivan golfkentän vieressä. Täällä on vaikea olla tuntematta oloaan mukavaksi. Kenttä ja haukan muotoon rakennettu klubitalo tunnetaan Eurooppa Tourilta, mutta kohteessa on myös todella hyvä täyspitkä 9-reikäinen kenttä sähkövaloilla. Tämän haluamme innokkaina pelata vielä samana iltana.

 

Päivä 4. Al Zorah Golf Club – Ajman

(C) Jacob Sjöman. jacob@sjomanart.com

Haluaisimme kuvata Jack Nicklausin uutta mestariteosta, Al Zorahia, sekä aamu- että iltavalossa. Valitettavasti meillä ei kuitenkaan ole aikaa tähän, sillä alkuperäisen suunnitelman mukaan meidän piti kuvata Abu Dhabi Golf Clubilla tänä aamuna. Koska hotelli on aivan kentän yhteydessä, tuntuu kuin meillä olisi aamulla aikaa nukkua pidempään. Päätämme tutustua Abu Dhabin yöelämään, joka on positiivinen kokemus: muutaman oluen ja sateenvarjodrinkkien joukon jälkeen olemme takaisin hotellilla.

 

On selvää, että olemme nukkuneet liian vähän, sillä suussa on vielä hammastahnan maku edelliseltä illalta, kun aamulla alamme pestä hampaita. Aamulla on hieman sumua, emmekä saa täydellisiä varjoja, mutta onnistumme saamaan hyviä kuvia, joiden taustalla on upea haukan muotoinen klubitalo.

 

Matkalla Al Zorahiin hyödynnämme tilaisuuden vierailla alueen kolmannella kentällä, Saadiyat Beach Golf Clubilla, jonka on suunnitellut Gary Player. Tälle kentälle tyypillistä ovat suuret joutomaa-alueet ja lukuisat bunkkerit. Ajamme golfautolla ympäriinsä ihailemassa mestariteosta sekä nautimme, kun aurinko on suoraan ylöspäin zeniitissä. Emme ajattele lainkaan kuvien ottamista. Saadiyat Beach Golf Club on ilman epäilystä todellinen huippukenttä.

 

Al Zorahissa pelaamme kentän nopeasti läpi löytääksemme sopivat kuvauspaikat. Sitten kuvaamme tämän ainutlaatuisen kentän, joka sijaitsee mangrove-suon vieressä. Vuorovesi nostaa ja laskee veden tasoa riippuen siitä, onko lasku- vai nousuveden aika. Al Zorah on upeassa kunnossa, ja sen layout on mitä mainion. Kenttä on viimeisin lisäys Yhdistyneiden arabiemiirikuntien huippukenttiin – se on itse asiassa luokiteltu yhdeksi parhaista koko Lähi-idässä. Kentästä ainutlaatuisen tekee se, että useat avauspaikat on sijoitettu vedessä lepääville, pienille keinotekoisille saarille, joille pääsee siltojen kautta. Otamme valokuvia niin kauan kuin pystymme, ja on melkein pimeää, kun olemme valmiita. Pimeyden vuoksi meillä on hieman haasteita löytää reitti takaisin klubitalolle. Caddymaster ei ehkä ole kovin tyytyväinen, että pidensimme hänen päiväänsä parilla tunnilla.

 

Olemme katsoneet Al Zorahin kotisivuilta, että monia siellä olevia kuvia on voimakkaasti muokattu. Kentällä on todellisuudessa vain kaksi järveä, ja kaikki muut vesiesteet ovat riippuvaisia vuorovedestä. Al Zorahin nykyisissä valokuvissa vesi on enemmän tai vähemmän muokattu mukaan kuviin. Yritämmekin löytää omiin kuviimme kulmia, jotka antavat kentästä mahdollisimman todenmukaisen, mutta hyvän kuvan.

 

Kuvien jälkikäsittely on tärkeä osa valokuvausta. Varsinaisen kuvauksen aikana etsitään hyvää valoa, minkä jälkeen valokuvataan mahdollisimman laajasti ja korkealla resoluutiolla. Tämän jälkeen valitaan otetun kuvan sisältä alue, jossa todellinen haluttu kuva on. Perussääntö on, että voit muuttaa kaikkea, mitä kuvattavassa kohteessa ei ole pysyvästi. On siis hyväksyttävää haravoida bunkkereita tai poistaa taustalla oleva auto, mutta taloja tai muita pysyviä elementtejä ei saa poistaa jälkikäsittelyssä.

 

Fairmont Hotel sijaitsee Persianlahden vieressä, noin 15 minuutin matkan päässä golfkentältä. Olemme Ajmanin emiraatissa, vain 20 minuutin päässä lentokentältä ja alle puoli tuntia Dubain keskustaan, liikennetilanteesta riippuen. Tuntuu houkuttelevalta lähteä Dubaihin, mutta olemme molemmat olleet siellä jo useita kertoja aiemmin. Lisäksi meidän on oltava lentokentällä jo kello 05:00 seuraavana aamuna.

 

Lentomatkalla kotiin käymme läpi noin 3000 otettua valokuvaa sekä merkitsemme ne, jotka etenevät jälkikäsittelyyn. Vaativa tehtävä on saatu päätökseen, ja toivomme, että edes yksi kuvista luo katsojalle maagisen tunteen, joka saa kokemaan kuvan kautta tuoksun, tuulen ja auringon säteet…