Marokko – Maa, monilla kasvoilla

Seisomme kujalla Medinan ulkopuolella Marrakechissa. Jatkuva ääni kuuluu kaikilta myyjiltä sekä mopoista. Kuuluisalta Djema el-Fna -aukiolta kuuluu selvästi käärmeen hurmaajien huilut ja hälinä torimyyjiltä. Meillä on paljon matkatavaroita lastattavaksi vetokärryyn.Meitä on seurueessa yhteensä yhdeksän henkilöä. Minulla on itseni lisäksi mukanani kumppanini, viisi lasta ja kaksi heidän tyttöystävää. On vuosittaisen perhematkan aika, joka tällä kertaa koostuu viidestä päivästä Marrakechissa ja viikosta ylellisessä Mazagan Beach & Golf Resortissa Casablancan ulkopuolella.

Kirjoittaja Johan Kullenberg

Ainutlaatuinen majoitus riadissa Medinan sisällä

Uskomatonta, että kaikki laukut ja golfbägit ovat yhtäkkiä pienessä kärryssä ja se lähtee räjähdysvauhdilla kohti majoitustamme keskellä Medinaa. Epärealistisilta vaikuttavilla taidolla kärryä ohjataan ruuhkaisten kujien läpi. Olemme kuin häntä perässä, kaikki hieman huolissamme eksymisestä väkijoukkoon. Perheemme asuu riadissa, joka on perinteinen marokkolainen majoituspaikka, jonka keskellä on upea valopuutarha, jossa on sekä appelsiini- että sitruunapuita ja pieni suihkulähde, joka luo tunnelmaa kauniisti nauttiessamme aamiaista. Riadissamme on vain kuusi huonetta, joten olemme vuokranneet koko tämän minihotellin. Kontrasti on valtava basaarin kiireisen tunnelman ja täydellisen hiljaisuuden välillä, kun ohitat vaatimattoman portin pieneltä kujaltamme. Olen yöpynyt riadissa aiemmin, mutta minulla on silti heikko käsitys palvelun tasosta ja siitä, mitä voit odottaa. Koska saavumme suhteellisen myöhään, olen jo ennakkotilannut illallisen, ettei meidän tarvitse aloittaa matkaamme ravintolaa etsimällä. Tilaukseni on vähintäänkin hajanainen. Pyynnössämme on joukko meze-tyylisiä alkupaloja ja kaksi erilaista pääruokaa, yksi kasvisruokavaliolle ja toinen lihansyöjille, sekä mielellään perinteisiä jälkiruokavaihtoehtoja. Ruoka ylittää kaikki odotukset ja olemme ostaneet viiniä duty-free-myymälästä aivan turhaan, koska heillä näyttää olevan hyvin varusteltu viinikellari.

 

13 golfkenttää Marrakechin ympärillä

Golf ei ole uusi keksintö Marrakechissa. Vanhin golfkenttä Royal Golf Marrakech perustettiin jo vuonna 1927. Marrakechissa on nyt 13 golfkenttää ja jos se ei kuulosta niin merkittävältä, niin pitää muistaa, että noin 20 vuotta sitten alueella oli ainoastaan 3-4 golfkenttää. Marrakechissa 2000-luvulla vallinneen golfbuumin aikana rakennettiin noin kymmenen huippukenttää, jotka kaikki ovat tunnettujen kansainvälisten golfkenttäsuunnittelijoiden suunnittelemia.

Pelaamme vain kahdella näistä kentistä, Palm Golf Ourika ja Al Maaden Golf. Aloitamme Palm Golf Ourikasta, joka avattiin vuonna 2015 ja kuuluu Palmeraie Resortsille. Palmeraie Palace on yksi Marrakechin suurimmista hotelleista, ja sillä on myös oma 27-reikäinen kenttä. Tämä on yksi vanhimmista moderneista golfkentistä, ja sen suunnitteli legenda Robert Trent Jones Sr.

Taksilla pääseminen golfkentälle on yllättävän helppoa. Olemme varanneet kuljetuksemme etukäteen riadimme kautta. Henkilö riadista seuraa meitä ja varmistaa, että päädymme oikeaan taksiin Djema el-Fnan pääaukion ympärille. Palm Golf Ourikalle kuuluva klubitalo on moderni mutta yllättävän pieni. Pidän pienen mittakaavan tunnelmasta ja kauniista näkymistä klubitalolta. Kenttä on hyvin rakennettu ja siitä tulee todella hyvä, kun se on hieman kasvanut ympäristöön. Waste alueet eivät ole suuria vaan ne ovat täällä jättimäisiä. Se on visuaalisesti houkuttelevaa ja antaa golfkentälle mukavan luonteen. Kontrastia luo, kuten useilla muillakin golfkentillä ympäri Marrakechia, lumiset Atlasvuoret. Palm Golf Ourikan ympärillä väylillä on myös paljon huviloita ja lisää rakenteilla. Radalla on hyvin sijoitettuja vesiesteitä ja viimeiset reiät ovat todella haastavia.

Puutarhat ja jännittävä keittiö

Kun olemme kotona erittäin kodikkaalta tuntuvassa riadissamme, kokoonnumme kattoterassille. Suloinen isäntäparimme, jotka ovat sisaruksia keskenään, ovat tuoneet meille tarjottimen, jossa on useita erilaisia ​​pähkinöitä ja oliiveja. Tilaamme myös tuorepuristettua appelsiinimehua, olutta ja viiniä ja tunnemme olevamme paratiisissa. Aika rientää ja yhtäkkiä tuntuu stressaavalta, koska meillä on ennakkovarattu pöytä ravintolaan jo klo 20.00. Ravintola on kävelyetäisyydellä, mutta liikenne ei ole rauhoittunut, joten perille pääseminen kestää hieman odotettua kauemmin. Ruoka on hyvää ja jopa kasvisyöjä on tyytyväinen Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että ravintolavalikoima on hyvä, mutta ranskalaisia ​​ravintoloita on kotimaisen marokkolaisen keittiön lisäksi melko vähän.

Marrakech tunnetaan puutarhoistaan, ja yksi suosituimmista on Jardin Majorelle, jossa Yves Saint Laurent asui ja jonne hänet on myös haudattu. Hiljattain rakennettu puutarha on Le Jardin Secret, joka sijaitsee Medinan sisällä. Tämä on myös tutustumisen arvoinen kohde. Vietimme useita tunteja varjossa ja lounastimme myös upeassa puutarhassa.

Meillä on perinne järjestää joka toinen ilta perhekuvakilpailu, jossa jokaisella on mahdollisuus ehdottaa päivän aikana otettuja kuvia. Harvat paikat maailmassa ovat tarjonneet niin hyvän ja monipuolisen pohjan kilpailullemme kuin Marrakech.

Ennen matkaa olimme myös varanneet etukäteen ruuanlaittotunnin riadissamme. Paikalla ei ole palkattuja kokkeja, vaan isäntäsisarusparimme, joka opettaa meille ruoanlaittoa. Me kaikki saamme esiliinat ja pöytä on täynnä tuoreita tuotteita ja kulhoja, joissa on tuoksuvia mausteita. Kurssi on ehkä enemmän eri vihannesten pilkkomista ja silppuamista kuin edistyksellistä ruoanlaittoa, mutta tunnelma on hyvä ja on vähän hassua, kuinka sisaruspari riitelee keskenään. Teemme fantastisen hyvän, klassisen kolmen ruokalajin illallisen, jossa pääruoat valmistetaan kahdessa perinteisessä keraamisessa astiassa, ns. tagineissa. Ruoka tarjoillaan hyvien juomien kera kattoterassilla.

 

 

Al Maaden Golf – suunnittelija Kyle Phillips

Seuraavana aamuna syömme todella pitkän aamiaisen ja menemme sitten Al Maaden GC:hen, joka on myös yksi Marrakechin monista uusista golfkentistä. Selvää on, että täällä kustannuksissa ei ole säästelty. Al Maaden on tunnetun Kyle Phillipsin suunnittelema ja avattu vuonna 2010. Olemme melko yksin tällä hienolla kentällä. Täällä on useita mukavia väyliä, mutta myös joitain väyliä, jotka ovat mielestämme liian vaikeita tai helppoja. Väylä 3 on todella lyhyt par 5, jossa keskinkertaisellakin draivilla on rautamailan etäysyydellä viheriötä. Reikä 18 on esimerkki päinvastaisesta ja on erittäin pitkä ja vaikea par 4 , johon pitkälläkin lyöjällä on vaikeuksia päästä kahdella päälle. Reiältä 18 löydät myös pienemmän kopion US Openin Oakmontin ominaisbunkkerista.

Viimeinen päivämme Marrakechissa kuluu shoppailemalla. Olemme nyt tutkineet markkinoita useita päiviä ja uskomme tietävämme, kuinka paljon voimme tinkiä ja mitä täältä kannattaa ostaa. Ostamme lasia, keramiikkaa, neulottuja hattuja, kenkiä ja kankaita, jotka ovat maksaneet muutamista kruunuista satoihin kruunuhin. Huomaamme, että on helppo tulla harhautetuksi ja tinkiminen on vankka taiteen muoto. Yleiset vinkkimme ovat seuraavat: Älä sano, että tulet Pohjoismaista, vaan maasta, jonka luulet heidän mielestään olevan köyhä. Aloita naurettavan alhaalta ja etene tasolle, jonka voit hyväksyä. Voit  teeskennellä, että kävelet pois ja sano, että saat halvemman hinnan muualta – ole kärsivällinen.

Mazagan Golf – Atlantin rannikkolla

Menemme noin 3 tuntia pohjoiseen Mazaganille, joka sijaitsee Atlantin rannikolla tunnin päässä Casablancasta etelään. Mazaganista on vaikea olla tykkäämättä, isokokoinen golfkeskus josta löytyy kaikki tarvittava. Olemme täällä ensisijaisesti golfin ja toiseksi rannan ja kaiken Mazaganin tarjoaman ylellisyyden ja rentoutumisen vuoksi. Gary Player on todella luonut erittäin hyvän ja monipuolisen golfkentän. Tällä kentällä ei ole panostettu pellkästään upeaan merenrantaosuuteen, vaan enemmän tai vähemmän kaikki reiät ovat huippuluokkaa. Jos pitää mainita  yksittäisiä väyliä, jotka erottuvat muista, silloin mainitsisin toki merenrantaväylät, jotka on todella silmänruokaa. Reikä 15 on kaunis par 3 , joka pelataan suoraan merelle. Seuraavilla väylillä on meri oikealla puolella ja vaikka 18. viheriö ei ole suoraan klubitalon vieressä niin lähestyminen on uskomattoman kaunis. Maisemaa päätösväylällä hallitsee meri ja upea hotelli. Marrakechissa oli taustalla lumihuippuiset Atlasvuoret, mutta Mazaganissa upean efektin luo meri, joka nostaa kohteen uudelle tasolle ja luultavasti olemme kaikki samaa mieltä siitä, että se on Mazagan on huippuluokan golfresortti.

Kun matkustat isommalla porukalla, jossa kaikki eivät ole kovin kiinnostuneita golfista, se asettaa erittäin korkeat vaatimukset koko resortille, jotta kaikki olisivat tyytyväisiä. Mazaganissa on 490 huonetta ja lukuisia huviloita, ja niissä on lähes kaikki kuviteltavissa olevat tilat luotu niin, että tunnelma on säilynyt intiiminä ja personnallisena. Testasimme kaikkia tarjolla olevia aktiviteetteja, kuntosalista, kylpylästä ja uima-altaasta jousiammuntaan ja mikroautoiluun. Palvelu on moitteetonta niin golfkentällä kuin muualla hotellissa. On helppo kuvitella, että henkilökunta on käynyt jonkinlaisella charmikurssilla, sillä jokainen tekee kaikkensa, jotta vieraat viihtyisivät.

Hotellissa on erilaisia ​​ravintoloita, joista buffetravintola on suurin ja jossa tarjoillaan myös aamiainen. Buffet on todella monipuolinen ja siinä on paljon pieniä herkkuja valikoimassa ja maukkaita makuja. Buffeessa on myös joukko kokkeja paistamassa valitsemaasi kalaa tai lihaa. Buffet on uskomattoman käytännöllinen ja tarjoaa suuremman valikoiman myös kasvissyöjille, mutta ravintolassa on korkea melutaso, koska monet lapsiperheet haluavat myös syödä täällä. Siksi söimme useita kertoja yhdessä pienemmistä ravintoloista, jotka toimivat a la carté muodossa. Kalaravintolasta tuli suosikki, mutta myös marokkolainen ravintola ja golfklubin liharavintola olivat todella hyviä.

Retket hotellin bussilla

Hotelli tarjoaa ilmaisen bussikuljetuksen El Jadidaan. Halusimme vierailla viihtyisässä El Jadidan rannikkokaupungissa. Meidät kyydittiin suoraan komean puolustuslinnoituksen ulkopuolelle, joka on Unescon maailmanperintökohde. Tämä koko pieni kaupunki kaupungin sisällä on muisto Portugalin hallinnosta 1500-luvulla. Marokossa ei taida olla kaupunkia, jossa ei olisi markkinatoria, eikä El Jadida ole poikkeus. Saatuamme suunta-ohjeita useilta eri poliiseilta ja eksyttyämme pari kertaa, löydämme myös muurista aukon, jonka sisällä on alkoholimyymälä. Ostimme hieman kuplivaa ja menimme rannalle juhlimaan yhden matkaseurueeseemme kuuluvan henkilön syntymäpäivää. Päätimme vierailun uskomattoman edullisella ja hyvällä lounaalla, ennen kuin oli aika mennä 15-20 minuuttia kestävällä kuljetuksella takaisin hotellille.

Royal El Jadida Golf

 

Vaikka todella rakastimme Mazaganin golfkenttää, ajoimme lyhyen 10 minuutin matkan Royal El Jadida Golf Clubille kokeaksemme tämän naapurikentänkin. Jo golfkentälle saavuttua huomaa heti, että heillä ei ole samoja taloudellisia resursseja kuin Mazaganilla. Viimeistely klubitalon ympärillä ja golfkentällä puuttuu, mutta itse kenttä on todella hyvä ja hauska pelata. Mazagan on melko avoin kenttä, toisin kuin El Jadida, joka kiemurtelee suurelta osin metsän läpi. Kenttä tuntuu monin paikoin turhan kapealta, kun väylän yli kasvaa valtavat puut. Puhuin tästä seuran johtajan kanssa ja hän oli tietoinen ongelmasta, mutta Marokossa puita ei saa kaataa muutenkaan ilman lupaa. Kuuluisa amerikkalainen golfkenttäsuunnittelija Campbell B Robinson on suunnitellut parempia kenttiä, mutta se ei tee El Jadidasta huonoa golfkenttää. Itse asiassa siellä on useita todella hyviä väyliä ja kierroksen lopussa on myös jokunen merenrantaväylä. Royal El Jadida Golf Club on isännöinyt useita Challenge Tour -tapahtumia ja kun se on suunniteltu kilpagolfkentäksi. Vaikeuasteen huomaa kyllä kentällä.

 

Marrakech vai Mazagan?

Kysymys kuuluu, onko mahdollista edes tehdä vertailua, koska nämä kaksi vaihtoehtoa ovat niin perustavanlaatuisesti erilaisia. Yöpyminen Riad Lhenassa Origin Hotelsissa oli jotain täysin ainutlaatuista, ja kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että se oli aivan fantastinen. Kaikki ovat myös samaa mieltä siitä, että viisi yötä oli aivan tarpeeksi Marrakechissa ja että Mazagan tuntui täydelliseltä jatkolta. Jos Medinassa asuminen tuntui hieman kaoottiselta ja sotkuiselta, Mazagan on sen sijaan erittäin mukava kansainvälisellä otteella eikä niin aidosti marokkolainen. Golfin suhteen Marrakechissa on tietysti suurempi valikoima, mutta Mazagan Golf Club on todella kansainvälinen huippukenttä, jonka pelaamista et tule katumaan. Jos haluat vain rentouttavan loman ja pelata upealla golfkentällä, sinun kannattaa mennä Mazaganille, mutta jos haluat löytää enemmän aitoa Marokkoa ja pelata useilla eri golfkentillä, sinun kannattaa valita Marrakech. Voimme myös todeta, että nautimme auringonlaskusta Mazaganin hienolla hiekkarannalla yhtä paljon kuin riadimme kattoterassilla.


 


Golf Plaisirin golfmatkat Marokkoon