Kreetan Helmi Crete Golf

Crete Golf Club perustettiin alun perin 2003 ja monimuotoisen kentän on suunnitellut Bob Hunt. Välimerellisen ilmaston ansiosta Crete Golfissa palloa lyödään ilmaan 365 päivänä vuodessa. Keväällä ja syksyllä ilmasto on optimaalinen, keskilämpötilan ollessa noin 20 astetta. Kesäkaudella hiki kastelee takuuvarmasti paidan selän ja talvella saa päällensä pukea pitkän paidan. Helteisinä kesäpäivinä olotilaa viilentävät sisämaan vuoristosta usein puhaltavat meltemi -tuulet. Ilmasto tarjoaa vaihtelua samaan tahtiin kuin kierros kuvankauniilla kentällä.

Kreetalainen elämäntyyli ja ystävällisyys huokuvat heti klubitalon ovelta asti. Olemme tervetulleita ja tuntuu siltä, että aurinkoinen golfpäivä on pedattu juuri meitä varten Taylormaden laadukkaista vuokramailoista lähtien. Välimerellinen heinäkuinen aurinko paistaa kuumasti, mutta kohtalaisesti vuorien suunnalta puhaltava tuuli vilvoittaa mukavasti.

Heinäkuu ei selkeästi ole kiireisintä aikaa ja saamme tutustua tyylikkääseen ja omaleimaiseen klubirakennukseen rauhassa. Ravintolan terassi tarjoaa päivän ensimmäisen vau -efektin. Ei kylmän juoman johdosta, vaan maiseman, jota on helppo jäädä ihastelemaan. 18 väylän viheriö ja uskomattoman vehreä ympäristö värikkäine istutuksineen on mieletön. Henkilökunnan ystävällisyys on merkittävää. Se ei ole päälle liimattua tai teennäistä, vaan aitoa verenperintönä saatua halua saada vieras viihtymään. Aina siihen kestää hetki tottua, mutta hyvältä se tuntuu.

Crete Golfin kreetalaistunut työntekijä Anna Tzagkarakis vahvistaa näkemyksen. Ruotsista vuonna 1996 Kreetalle muuttanut Anna tietää kokemuksesta, että kreetalaisten seurassa on hyvä olla. Sydämellisyys ja ilo näkyvät kasvoilta ja muille halutaan hyvää. Anna on kymmenien vuosien aikana nähnyt myös muutosta saarella turismin kasvaessa. Hän on ylpeä siitä, että Crete Golfissa on pidetty kiinni vanhanaikaisesta personoidusta palvelusta, jossa vieraan tarpeet huomioidaan yksilöllisesti. Annan lisäksi pohjoismaita Crete Golfissa edustaa PGA PRO Henrik Engdahl, jonka opissa pelin takkuavat osa-alueet korjaantuvat. Crete Golfiin on pohjoismaisen vieraan helppo tulla.

”Täällä pärjäävät kaikki golfarit loistavasti, kielitaidolla tai ilman. Kaikki asiat ovat aina ratkenneet ja lopputuloksena on ollut hymyilevä asiakas”, Anna kertoo iloisena.

Monipuolinen kenttä upeilla näkymillä

Kierros alkaa pelillisesti kohtuullisesti, mutta tuloskortin lukemia tärkeämmäksi muodostuvat ympäröivät maisemat. Kreeta tunnetaan yleisesti rantalomakohteena, mutta saari on paljon muutakin. Crete Golf tarjoaa läpileikkauksen kreetalaisesta maisemasta. Vuoristoa, aavikontuntua ja vehreää maisemaa. Saaren vehreys todellakin yllättää matkaajan. Ajatusmaailmaa kutkuttaa myös se, että vain viiden minuutin ajomatkan päässä golfkentältä sijaitsevat Hersonissoksen kultahiekkaiset ja kirkasvetiset uimarannat aurinkovarjodrinkkeineen.

Vaikka Kreetalla heinäkuun aurinko on armoton, ei se näy kentän pinnassa. Väylät ovat ilman liioittelua upeassa kunnossa. Myös viheriöt saavat hymyn nousemaan huulille. Kohtalaisen nopeiksi leikatut puttialustat asettavat oman miellyttävän haasteensa. Etuysi on kävelevälle golfarille melko raskas johtuen korkeuseroista ja pitkistäkin siirtymistä väylältä toiselle. Isointa mailaa bägistä ei montaa kertaa tarvinnut esille ottaa. Väylät ovat monin paikoin kapeita, mutta myös maltillisen mittaisia. Tarkat määrämittaiset sijoitukset säästävät monia palloja.

Takaysin aloitusväylällä päästään kunnolla kiinni vuoristomaisemiin ja näky on vaikuttava. Väylä 6 (Par 3) on kentän signature -väylä. Vaikka kortin ainoa birdie sattui sille väylälle, jäi kierrokselta itselleni parhaiten mieleen Väylä 11, jonka päätös rotkon reunalla on mieletön. Pitkäksi venynyttä lyöntiä on turha lähteä hakemaan pudotuksen pohjalta.

Kuumuudesta huolimatta olotila on hyvä läpi kierroksen. Viilentymistä helpottaa iloisen ja aktiivisen caddiemasterin tapaaminen useamman kerran kierroksen aikana. He pitävät huolta kentällä olevista pelaajista ja tekevät tarkistuksia, että kaikki on hyvin ja peli rullaa. Viimeisen silauksen tekee kylmälaukusta nostettu jäinen vesi tai olut. Jos Väylä 18 päätös näytti upealta klubitalolta katsottuna, sitä se on myös pelattaessa. Ainoa huoli on kylkiosuman tuottama liian pitkä lähestyminen, joka painuu suoraan sisälle klubille. Näin ei onneksi kuitenkaan käy ja kierros saadaan onnistuneesti maaliin. Kierroksen jälkeen olotila on hieman voipunut, mutta onnellinen. Kreikkalainen lounas on herkullinen ja jopa yltäkylläinen. Ruoka ja kierroksen aikaiset tapahtumat saavat hymyn nousemaan huulille. Ruokalevon ja jälkipelit suoritimme hotellin rauhallisella altaalla ja aurinkotuoleissa.

Crete Golfissa kentän olosuhteet ovat korkealla tasolla ja vaikka kenttiä on vain yksi, se ei haittaa pidempään kohteessa viipyvää. Monimuotoiseen kenttään tutustuminen kestää helposti 3-5 kierrosta, eikä siihen varmasti ehdi kyllästymään viikossakaan.

Golfarin miellyttävä lomakohde

Crete Golfin General Manager Nikolaos Sotiropoulos on syystäkin tyytyväinen uudistuneen Crete Golfin ilmeeseen. Nikolaos myös muistuttaa matkaajia lähistöllä olevista monista mahdollisuuksiista tutustua kreetalaiseen kulttuuriin ja elämänmenoon. Nikolaos tietää, että kenttä miellyttää pelaajia tasosta riippumatta ja hotellin 25 sviittiä tarjoavat ensiluokkaisen majoitusratkaisun. Ja Nikolaos on oikeassa. Käytössämme ollut Junior sviitti on tasokas, tilava ja samassa rakennuksessa klubitalon kanssa. Crete Golfin sesonkiaika on maaliskuusta toukokuun loppuun ja syksyllä marraskuun lopulle asti. Silti kenttä on auki vuoden ympäri Nikolaos muistuttaa.

”Keskellä kesää ilma on kuuma, mutta kentällä on rauhallista ja pelaamaan pääsee hyvin joustavilla aikatauluilla”, Nikolaos vielä lisää.

Vaikka Kreeta on Kreikan suurin saari, on sen jokainen kolkka helposti saavutettavissa kohtuullisen lyhyillä siirtymillä. Itse siirryimme kohteeseen Panormoksen kylästä, noin tunnin ja 15 minuutin ajomatkan päästä.  Crete Golf lumoaa kävijänsä varmasti, mutta golflomaan on helppo yhdistää paljon muutakin. Sisämaan sympaattiset kylät ovat näkemisen arvoisia ja tunnetun patikointikohteen tarjoaa Samarian -rotko. Kreetan, kuten koko Kreikan kulttuurissa vaikuttavat perinteet ja kreikkalaisortodoksinen uskonto vahvasti. Kirkkoja ja luostareita näkyy eri puolilla saarta paljon. Myös Crete Golfissa Väylän 1 vieressä. Paikalliseen väestöön kannattaa luoda kontaktia, vaikka viittomilla. Ei ole ollenkaan poikkeuksellista, että maisemia ihaileva turisti löytää tiensä paikallisten illanviettoon oliivipuun alla, eikä sitä kutsua kannata jättää käyttämättä. Kreeta jättää elinikäisen muistijäljen.

Jussi Evinsalo

 

Tutustu kohteeseen ja varaa matka syys-lokakuulle > TÄSTÄ