Historian siipien havinaa Costa Navarinossa

Kirjoittaja: Jussi Evinsalo

 

Costa Navarinossa golfia pelataan upeissa puitteissa maailmanluokan kentillä. Kokemuksen täydentää alueen mykistävä historia. Aiemmin siitä on vain lukenut, nyt voit olla keskellä sitä. Ja pelata golfia.

 

golf-costa-navarino

Golfmatka Kreikkaan ja Costa Navarinoon on todellinen elämys. Golf Plaisir järjestää useita matkoja suorilla lennoilla kevään aikana.

 

20.10.1827. Iltapäivän tunteina Britannian kuninkaallinen laivasto, Ranskan laivasto ja Venäjän keisarikunnan laivasto lipuvat kohti Navarinon lahtea ja siellä odottavaa Osmanien valtakunnan laivastoa. Venäjän keisarikunnan laivoilla taisteluun valmistautuu myös kaksi suomalaista upseeria. Vuonna 1821 Peloponnesokselta alkanut Kreikan vapaustaistelu on saavuttamassa ratkaisevan pisteensä. Laivojen tykkien jylinä ja savusumu täyttävät lahden, kun sadat rautaputket sylkevät kuulia kohti vihollista. 78 Osmanien laivaston alusta oli ankkuroituna lahdelle. Taistelun tauottua niistä vain kahdeksan säilyi merikelpoisina. Kaatuneiksi Osmanien puolelta ilmoitettiin useampi tuhat sotilasta. Liittoutuneet voittivat taistelun, Kreikka lopulta vapauden ja itsenäisyyden.

Kulkiessaan The Bay Coursen, Navarino Hillsin, International Olympic Academy Golf Coursen ja The Dunes Coursen vihreillä väylillä, voi todellakin sanoa pelaavansa keskellä historiaa. Pieni sukellus historian kirjojen lehdille ennen pelaamista tekee kokemuksesta moniulotteisemman. Navarinon lahti välkkyy turkoosina ja kutsuvana aamupäivän auringossa. 200 vuotta sitten lahdella ratkottiin nykyisen Kreikan kohtaloa. Ajatus on mieletön ja mielikuvitus pyrkii ottamaan vallan. Korvissa voi melkein kuulla tykkien mahtavan jylinän, mutta se on kuitenkin draiverin napsahdus palloon. Jos lyönti tästä syystä karkaa väylältä ulos, ei sitä kannata jäädä harmittelemaan. Uusi pallo taskusta ja peli jatkuu.

 

 

Costa Navarino sijaitsee Peloponnesoksen niemimaan lounaisrannikolla. Niemimaa on kuin suuri saari. Se on kiinni Manner-Euroopassa vain kapealla Korintin kannaksella. Kannaksen läpäisee yli kuusi kilometriä pitkä Korintin kanava, jonka suunnitelmat on perimätiedon mukaan aloitettu jo Antiikin Kreikan aikana. Kanava on erittäin merkittävä merenkulun kannalta. Koska ollaan golfmatkalla, on paikallaan aistia kaikista pyhintä kilpailun ja urheilun olemusta. Olympian kisat järjestettiin joka neljäs vuosi (776 eaa. – 393 jaa.) Peloponnesoksen niemimaalla. Kisat lopettivat sodat ja kiistat hetkellisesti, kun niiden ajaksi määrättiin aselepo. Nykyisten Olympialaisten esikuvan voittajat olivat kotikylissään juhlittuja sankareita ja kylpivät kunniassa. Eikä se asia ole muuttunut. Tontteja ei taidettu silloin luovuttaa sankareille, mutta ken tietää.

Nykyisen Kreikan ääriviivoja piirrettiin Navarinon lahdella 1800-luvulla. Maan ensimmäinen pääkaupunki (1830–1834) oli Náfplio, joka sijaitsee niemimaan itäosassa. Peloponnesoksen niemimaata on asutettu jo viimeistään Paleoliittisella kaudella 100000 eaa. Pronssikaudella alue edusti mykeneläisen kulttuurin (1700–1050 eaa.) ydinaluetta. Mykenen lisäksi merkittäviä keskuksia silloin olivat muun muassa Ateena ja Pylos. Vielä tänä päivänä tuon aikakauden jälkiä on nähtävillä muun muassa arkeologisessa kohteessa Nestorin (Pyloksen) palatsissa. Noin seitsemän kilometrin matka hotellilta palatsille taittuu hetkessä.

 

Nykyinen Pyloksen kaupunki sai alkunsa 1829. Kentistä International Olympic Academy Golf Course sijaitsee aivan kaupungin kupeessa. Kaupunki on rakennettu NeoKastron (uusi linna) ulkopuolelle. Vuonna 1573 rakennettu linna on edelleen hulppea nähtävyys, jonka yksityiskohdat korostuvat mereltä käsin. Linnoituksen strateginen sijainti Navarinon lahden suulla on ollut merkittävä, eikä rakennuspaikkaa ole vaikea ymmärtää. Moni vihamielinen alus on kohdannut loppunsa linnakkeen tulituksessa. Linnoituksilla on ollut merkittävä asema alueen puolustamisessa myös aikaisemmin. Tästä todisteena on Frankkien rakentama (1200-luvulla) vanha linnoitus, joka sijaitsee lyhyen matkan päässä hotellilta. 200 metrin korkeudessa sijaitsevalta linnoitukselta aukeaa hulppeat näkymät merelle ja mantereelle.

 

Kun pelattavana on neljä maailmanluokan kenttää ja ympärillä on mieletön pala historiaa, voi tuntua siltä, että aika kellosta loppuu kesken. Kymmenet hiekkarannat kutsuvat luokseen ja tavernoiden herkullinen tuoksu ruokkii aisteja. Läheiset vesiputoukset jäävät seuraavaan kertaan. Illallinen on vasta nautittu pitkän kaavan mukaan hienon päivän päätteeksi, ja aurinko on jo hyvän aikaa sitten laskenut Joonianmeren taakse. Lomalla ei ole kiire minnekään ja sulatteleva kävely rannalla saa poikkeamaan kutsuvaan baariin. Meri näyttää tummanpuhuvalta ja vuorilta puhaltava vieno tuuli tuntuu miellyttävän viileältä. Pitkää paitaa ei ole mukana, mutta onneksi apu löytyy läheltä. Lasillinen punaviiniä Kalamáta -oliivien kanssa on loistava jälkipala jälkiruoalle ja viimeinen piste täydelliselle lomapäivälle.

 

 

Etäisyyksiä Westin Costa Navarino -hotellista (autolla)

 

Nestorin palatsi 7,5 km
Vanha linna 11,5 km
Pyloksen kaupunki 16 km
Uusi linna 16 km
Olympia 97 km
Náfplio 183 km
Korintin kanava 202 km

 

Tutustu Golf Plaisirin Costa Navarinon matkoihin TÄSTÄ>