Golfristeily Välimerellä – ainutlaatuinen kokemus

Päivä 1 – Barcelonaan saapuminen

Lentokentältä satamaan vie vain muutamia minuutteja taksilla. Paikan päällä kaikki sujuu melko mutkattomasti, vaikka minun on näytettävä kulkukorttini ja passini lukuisia kertoja ennen kuin astun Costa Smeraldan laivaan. Näkyy selvästi, että he ovat tottuneet käsittelemään tuhansia vieraita, ja varmasti on syynsä kaikille erilaisille tarkastuksille. Hytti on hieman pienempi kuin odotin, ja kuvat ovat ehdottomasti otettu laajakulmalla ja hieman harhaanjohtavia. Onneksi golfbägit säilytetään erikseen ja saadaan päivinä, jolloin pelataan golfia. Hytissä on parveke, joka on tarpeeksi suuri kahdelle hengelle istua mukavasti. Sopeutuminen tapahtuu nopeasti, ja hytistä tulee kodikas muutamassa minuutissa, ja vaikka se on pieni, se ei tunnu ahtaalta.

Illallinen on vasta klo 21:00, joten se on nopea vierailu buffetravintolassa myöhäiseen lounaaseen. Costa Smeralda on suuri laiva, niin suuri, että monet Itämeren laivoista, jotka liikennöivät Tukholmaan – Ahvenanmaalle, voivat tuntua pelastusveneilta tämän jättilaivan rinnalla. Illallismenu vaihtelee hieman, mutta siinä on erityistä painotusta italialaiseen keittiöön, mikä ei ehkä ole yllättävää, koska Costa Cruises on italialainen varustamo.

Päivä 2 – Golf Son Gual, Mallorca

On tärkeää kiinnittää huomiota hyttiin toimitettuihin eri tiedotteisiin. Golfpäivinä pääset etusijalle maihinnousussa ja voit poistua laivasta ennen muita. Kokoonnumme yhdessä pianobaarissa jo klo 08:00 ja siirrymme sitten ryhmänä laiturille, jossa kaikki golfbägit on asetettu riviin. Ei tuntunut kauhean mukavalta jättäessäni golfmailat tarkastukseen saapuessani. Vaikka minulle luvattiin, että ne olisivat valmiina, kun aikanaan pelaan golfia, minulla oli pieni huoli.

Son Gual luokitellaan yhdeksi Mallorcan ehdottomasti parhaista golfkentistä. On yleistä pelata sitä saapumis- tai lähtöpäivänä, koska se sijaitsee hyvin lähellä lentokenttää. Muuten upealla golfkentällä, ainoa asia, joka saattaa vetää kokonaisvaikutelmaa alaspäin, on lentokoneet, jotka lentävät melko matalalla. Klubitalo on mahtipontinen, ja siitä huokuu laadun tunnetta, mikä vahvistuu myös golfkierroksen aikana. Väylät ja viheriöt ovat parasta mahdollista laatua, eikä kunnossa ole mitään valittamista. Ensimmäinen tiiauspaikka sijaitsee pienellä mäellä, aivan kuten klubitalokin, ja sieltä on upea näkymä ensimmäiselle väylälle ja muille golfkentän osille. Son Gual avattiin vuonna 2007, ja siihen investoitiin uskomattomat 30 miljoonaa euroa, mikä oli tuolloin huima summa. Iso osa näistä rahoista on varmasti käytetty bunkkerihiekan hankintaan, koska Son Gualia on lähes mahdotonta pelata ilman useita vierailuja bunkkereihin. Kenttä on enemmän vaihteleva kuin ehkä kuvittelet, kun maasto ei oikeastaan ole kovin kumpuilevaa.

Pienet korkeuserot luovat hyvän sekoituksen erilaisia golfväyliä ja myös paljon hienoja näkymiä. Kaikki par 3 -väylät ovat sekä haastavia että kauniita, ja jos siellä ei ole vettä, strategisesti sijoitetut bunkkerit tuovat haasteen.

Päivä 3 – Koko päivä merellä

Matka Mallorcan ja Sisilian välillä kestää yli vuorokauden ja tarjoaa erinomaisen tilaisuuden tutustua tähän massiiviseen alukseen. Se on kuudenneksi suurin risteilyalus, joka kulkee seitsemällä merellä, ja se vetää yli 5000 matkustajaa ja työllistää yli 1000 miehistön jäsentä. Costa Smeralda on kuin kelluva huvipuisto, jossa on yltäkylläisesti erilaisia baareja ja ravintolavaihtoehtoja. Kokeneena risteilyjen aloittelijana minulle selitettiin, että kaikilla varustamoilla on suunnilleen sama järjestely. Sinulle varataan pöytä yhdessä neljästä pääruokaravintolasta koko matkasi ajaksi, joko aikaisella tai myöhäisellä kattauksella. Voit aina vierailla buffetravintolassa ilman ennakkovarausta, mutta muista ravintoloista veloitetaan lisämaksu. Jos sinulla on My Drinks Plus -juomapaketti, se kattaa lähes kaikki ravintolat ja suurimman osan baarissa tilattavista juomista. Yksi suuri etu golfristeilyillä on, että voit syödä aamiaisen pääravintolassa ja välttää hieman sekavan buffetravintolan.

Siirryn kannelle 17 ja 18, jotka ovat Costa Smeraldan ylimmillä tasoilla. Täällä on erilaisia uima-allasalueita, mutta musiikki on hieman liian kovaa ja kiireistä makuuni. Löydän lopulta erillisen paikan ja vaivun mukaviin aurinkotuoleihin aikomuksenani aloittaa uusi kirja, mutta nukahdan lähes heti. Onneksi olin laittanut kunnolla aurinkovoidetta, sillä herätessäni aurinko paistaa yhä hyvin voimakkaasti.

Päivä 4 – Palermo, Sisilian pääkaupunki

Jos olet kiinnostunut valmiiksi järjestetyistä retkistä, niitä tarjotaan runsaasti laivalla, jossa voit valita retken pituuden ja kielen. Valitettavasti ei ole suomenkielisiä oppaita, mutta kaikki retket tarjotaan englanniksi. Olisin mielelläni pelannut golfia myös tällä pysähdyksellä, mutta lähin golfkenttä on hieman liian kaukana satamasta, jotta ehtisi varmasti pelaamaan 18 reikää.

Harkitsen opastettua kierrosta katakombeihin, mutta päätän sen sijaan nopeasti koota oman kaupunkikierroksen. Se osa Palermoa, joka on kiinnostava turisteille, ei ole kovin kaukana satamasta. Päivä alkaa hitaasti ja rauhallisesti kävelemällä Mercato Il Capo -markkinoille. Täällä myydään pääasiassa vihanneksia, kukkia, mausteita, lihaa ja kalaa. Tällä markkinakadulla on myös useita ravintoloita. On ihanaa kävellä varjoisissa olosuhteissa markkinakojujen alla ja kokea ainutlaatuinen tunnelma ja erilaiset tuoksut.

Sen jälkeen suuntaan kohti Quattro Cantiä, joka on Palermon sydän. Katuja reunustavat kauniit rakennukset, ja kuuluisa risteys on koristeltu upeilla barokkityylisillä julkisivuilla, jotka ovat peräisin varhaiselta 1600-luvulta. Palermo on tunnettu ainutlaatuisesta korkealaatuisesta katuruoastaan. Lounas Antica Focacceriassa on välttämätöntä, ja se on ehdottomasti jotain, mitä ei pidä jättää väliin. He ovat tarjonneet katuruokaa vuodesta 1834. Muutamia erityisiä herkkuja, jotka erottuvat, ovat Arancina, joka on paistettuja riisipalloja, ja Sfinciuni, joka on tyypillinen sisisilialainen pizza. Lasillisella kylmää valkoviiniä heidän mukavalla ulkoterassillaan lounas on täydellinen.

Päivä 5 – Rooma, ikuinen kaupunki

Kun laiva saapuu Roomaan, golf on ohjelmassa, mutta täällä voisi myös harkita retkeilyä. Rooma on upea kaupunki, ja siellä on niin paljon nähtävää, että yksi päivä tuskin riittää kokemaan murto-osaa tämän upean kaupungin tarjonnasta. Seisomme satamassa golfbägimme kanssa, ja on selvää, että sattumalla on merkitystä sen suhteen, minkä golfkentän pääsemme pelaamaan eri pysähdyksillä. Keskustelin amerikkalaisten kanssa, jotka matkustavat eri bussilla ja pelaavat aivan eri golfkentällä kuin minä. Siksi viikko voi olla hieman erilainen paikallisten kilpailujen vuoksi, mikä vaikuttaa varustamon suunnitelmiin. Roomassa, kuten Mallorcalla, on useita vaihtoehtoja golfkenttien suhteen, kun taas Savonassa ja Marseillessa niitä on hieman vähemmän. Jos haluaa pelata huippugolfkenttiä, kuten Marco Simone, jossa Ryder Cup pelattiin vuonna 2023, siitä pitää maksaa lisämaksu. Golf Nazionale ja Argentario ovat kuitenkin erinomaisia vaihtoehtoja, vaikka Ryder Cup -kenttää ei pelattaisikaan.

Kun palaamme laivalle, olemme yllättyneitä siitä, kuinka nopeasti olemme luoneet omat rutiinimme ja tapamme toimia. Päivän golfkierroksen tai retken jälkeen kokoonnumme usein viihtyisään baariin nauttimaan kupin kahvia. Illalla jazzbaari on suosikkimme, missä voimme kuunnella livemusiikkia ja nauttia avecin illallisen jälkeen. Jos olisin 30 vuotta nuorempi, olisin ehkä houkutellut Aperol Spritz -baarille seitsemänteen kerrokseen ja sitten tanssilattialle. Laivalla on jotain joka makuun, ja tietenkin siellä on myös monenlaisia esityksiä niille, jotka pitävät viihteestä.

Päivä 6 – Savona, golfia Sant’Anna GC:llä

Ennen lähtöä minulla oli romanttinen kuva siitä, että laiva saapuisi satamaan hitaasti ja voisimme nauttia näkymästä, kun Costa Smeralda lähestyy maata. Valitettavasti useimmat satamat eivät vastaa odotuksiani. Risteilyalusten satamat ovat usein teollisuusalueilla ja poikkeuksellisesti kaupungin keskustassa. Ehkä sillä ei ole niin suurta merkitystä, koska on jännittävää saapua uuteen satamaan ja kokea uusi seikkailu. Sant’Anna Golf on suunnitellut Robert von Hagge, joka on suunnitellut muun muassa Golf Nationalin Pariisin ulkopuolella, missä Ryder Cup pelattiin vuonna 2018. Vaikka Sant’Anna ei yllä ihan Golf Nationalin tasolle, se loistaa aika ajoin, ja siellä on muutamia todella hienoja väyliä ja paljon upeita näkymiä. Kenttä on jaettu kahteen 9-reiän lenkkiin, Mountain Courseen ja Sea Courseen.

Vuoristokenttä on kumpuileva, ja sen voi kulkea, mutta golfauton käyttö on suositeltavaa. Sea Coursella ei ole ainakaan minun vierailuni aikana näkyvissä suoraa näkymää mereen, mutta se voi johtua sumuisesta säästä. Henkilökohtaisesti pidän molemmista lenkeistä, ja niissä on muutamia väyliä, jotka jäävät mieleen, kuten Mountain Coursen aloitusväylä ja myös Sea Coursen väylä 2, joka on hieno par 3-reikä kauniin lammen edessä. Se on kenttä, joka vaatii hieman miettimistä, sillä siellä on monia rotkoja ja muutamia haastavia avauksia, jotka ovat suhteellisen kapeita.
Matka golfkentälle ja sieltä takaisin on kaunis, ja voimme nähdä paljon viehättäviä pikkukaupunkeja Italian Rivieran varrella.

Olemme nauttineet illallisista à la carte -ravintolassa ja voineet valita kolmesta neljään eri alkuruokaa, pastaruokaa, pääruokaa ja jälkiruokaa. Vaikka ruokalista vaihtelee päivittäin, olemme tunteneet, että meidän on kokeiltava jotain erilaista ja tutkittava laivan monia ravintoloita. Päätämme mennä Teppanyaki-ravintolaan, joka tarjoaa todella jotain erilaista. Siellä on laulua ja vaikuttavaa jongleerausta keittiötarvikkeilla sekä paljon iloa ja vilskettä. Se on hyvin ohjattu esitys, ja se uppoaa todella ruokailijoihin. Istumme suurella seurueella valtavan pöydän ääressä, jossa on keittiö ja kaksi kokkia keskellä, jotka eivät vain esitä, vaan tarjoilevat myös erittäin herkullista ruokaa.Kylläisinä ja tyytyväisinä suuntaamme askeleemme jazzbaariin, ja tuskin ehdin istuutua, kun meille tarjoillaan kuumat espressot avecin kera, suloisen musiikin säestyksellä.

Päivä 7 – Marseille Golf Sainte Baume Golfklubilla

Marseille on tunnettu satamakaupunki, ja aidoimman bouillabaisse-kalakeiton voi nauttia pienten kujien ravintoloissa. Tämä klassinen kalakeitto juontaa juurensa Marseillesta. Marseille on enemmän tunnettu ruoastaan ja pastiksistaan kuin golfkentistään.

Kuitenkin Sainte Baume Golf Club osoittautuu mukavaksi jäsenkentäksi. Siellä on monia mieleenpainuvia väyliä, mutta myös joitain puutteita ja tiit, jotka ehkä kaipaavat hieman enemmän huolenpitoa. Puhun startterin kanssa ranskaksi ja kysyn, kuinka monta jäsentä heillä on. Hän vastaa, että heillä on paljon jäseniä, peräti 320, mikä ei ehkä ole paljoa verrattuna ruotsalaisiin mittasuhteisiin. Joillakin väylillä on sokkolyöntejä, jotka hidastavat pelin kulkua hieman ja vaikeuttavat pelatessa golfkenttää ensimmäistä kertaa. Mutta tämä korvataan sillä, että kentällä on muutamia todella hienoja golfväyliä, jotka pelataan kauniissa ja hyvin kasvaneessa männikkometsäympäristössä.

Viimeinen ilta ja saapuminen Barcelonaan

Tämä on ikään kuin viimeinen ilta ystävien kanssa, kun syömme viimeiset lusikalliset tiramisua ja tyhjennämme lasit. Tuntuu melkein hieman haikealta. Viikko on kulunut nopeasti, ja olemme voineet sekä sosialisoida että nauttia yksityisistä hetkistä. Olen vakuuttunut siitä, että golfristeilyt ovat tulleet jäädäkseen. Ne ovat epäilemättä käteviä, miten muuten voisi pelata golfia kolmessa eri maassa samalla matkalla? Vaikka lähdimme usein laivasta ensimmäisinä ja tulimme takaisin viimeisinä, se saattoi joskus olla hieman kiireistä. Niissä tapauksissa, joissa lähdimme viimeisenä ryhmänä, ei ollut tilaa pidempään rentoutumiseen klubin terassilla ennen kuin oli aika lähteä. Melko yksinkertainen lounaslaatikko, jonka saimme, kun hyppäsimme bussiin golfkentälle, oli kuitenkin melko tervetullut, kun vatsa alkoi kurnia iltapäivällä.

Nämä massiiviset risteilyalukset, joilla on 18 kerrosta, voivat kuljettaa yli 5000 matkustajaa ja tarjota monipuolisen valikoiman baareja ja viihdettä, ovat kiehtovia. Samalla koko on myös haitta, koska se on lähes liian suuri ja saattaa tuntua hieman epäpersoonalliselta. Vaikka niillä on aerobics-tunteja ja valtava kuntosali laivalla, on todennäköistä, että lähdet laivasta muutaman ylimääräisen kilon kanssa. Koko risteilyn idea perustuu yltäkylläiseen ruokaan ja juomaan. Costa Smeralda on panostanut kolmeen kansainvälisesti tunnettuun kokkiin, jotka ovat tuoneet mukanaan joitakin omia nimikkoruokiaan. Joka ilta ruokalistalla oli yksi näistä herkuista, ja yleisesti ottaen ruoka oli todella hyvää. Mutta tietenkin, kun ruoka on tarjoiltava yli 5000 vieraalle joka ilta, se ei ole Michelin-tason laatua, vaikka ruokien takana olevat kokit ovat saaneet useita Michelin-tähtiä.

Illalla ennen kuin saavumme maihin lopullisessa määränpäässä Barcelonassa, meille on määrätty poistumisaika, ja meidän on laitettava laukkumme näkyvillä olevilla värimerkinnöillä. Meidän värimme oli musta, ja meidän oli määrä poistua klo 09:00. Eri poistumisajat varmistavat, että kaikki sujuu jouhevasti, ja sekä matkalaukku että golfbägi ovat paikalla, kun saavumme saapumishalliin. Takseja ei ole paljon näkyvissä, mutta jono lyhenee suhteellisen nopeasti, eikä meillä ole kiire. Lentomme nousee vasta illalla, ja voimme päättää golfmatkamme vierailemalla Barcelona Golf Clubilla ennen kuin suuntaamme lentokentälle. Tuntuu jo houkuttelevalta matkustaa talvella golfristeilyle Persianlahdella golfin, Dubain, Abu Dhabin, Dohan ja Omanin parissa, tai miksi ei Karibialle?

 

Kirjoittaja Johan Kullenberg